CDA Culemborg wil ‘zij aan zij’ met alle Culemborgers

CDA Culemborg wil ‘zij aan zij’ met alle Culemborgers

CDA Culemborg

CDA Culemborg heeft het verkiezingsprogramma voor de aankomende gemeenteraadsverkiezingen bekend gemaakt. Een van de belangrijkste speerpunten uit het programma: het betrekken van de Culemborgers en het rekening houden met hun wensen. De start van hun campagne is afgetrapt met de quote ‘zij aan zij’.

Het is een mistige, koude dinsdagochtend en op het industrieterrein van Culemborg zijn al veel mensen te zien. Scholieren die naar school fietsen, mensen die naar hun werk op het industrieterrein toe gaan en sporters die naar de sportschool gaan. Marco van Zandwijk, de lijsttrekker van CDA Culemborg laat een mogelijke plek zien waar nieuwbouwwoningen gebouwd kunnen worden om de woningnood in Culemborg tegen te gaan. Hij vertelt dat de plek ook een nieuwe locatie is voor de Albert Heijn, die nu nog in de binnenstad zit. Hij voegt er aan toe dat hier ook veel ruimte is voor nieuwbouwwoningen en dat de locatie zo recht naast het spoor ideaal is. Voor nu is het nog een leeg bouwval, met veel onkruid en een dikke laag mist die erover heen hangt.

Marco van Zandwijk vertelt over de belangrijkste speerpunten uit het verkiezingsprogramma van de partij: ‘We hebben vier belangrijke thema’s binnen ons verkiezingsprogramma: zorgzaam, duurzaam, ondernemend en spaarzaam.’ Hij legt uit dat de partij de inwoners van Culemborg zoveel mogelijk wil betrekken bij alle keuzes die gemaakt worden. Zo vertelt hij dat de partij alle Culemborgers mee wil nemen in het creëren van een duurzaam Culemborg. ‘We willen gezamenlijk tot een gedragen plan komen voor een windpark dat past bij de Culemborgse maat.’ Ook wil de partij spaarzaam en nuttig omgaan met het bestedingsgeld. ‘We moeten ervoor waken dat het gemeenschapsgeld waar wij als gemeente over gaan, nuttig word besteed en niet uitgegeven word aan eendagsvliegprojecten’, vertelt van Zandwijk.

Voor nu lijkt de spoorzone en de plek aan het spoor die van Zandwijk laat zien nog niet geschikt voor nieuwbouw. Het geeft een sombere indruk en er is geen groen te zien. Vooralsnog vindt de CDA de locatie geschikt omdat het naast het station ligt. Van Zandwijk zegt ook dat de partij niet alleen naar de spoorzone kijkt voor nieuwbouw. Zo wordt er ook gekeken naar andere plekken zoals Oost-Culemborg, waar mogelijk rond de sporthal Interweij nieuwe huisvestingen geplaatst zouden kunnen worden. Ook hebben ze het idee om het Koningin Wilhelmina College een nieuwe locatie te geven. ‘Het gebouw van KWC is aan een grote renovatie toe. Wij zouden de school hier in de spoorzone willen plaatsen, een ideale locatie pal naast het spoor. Hierdoor zou de plek van het KWC vrijkomen voor nieuwbouwwoningen.’ aldus van Zandwijk.

Hij vertelt dat de CDA graag woningen zou willen realiseren voor ouderen. ‘Wij vinden dat er doorstroming op gang moet komen, en door het bouwen van 1- en 2-persoonswoningen komen er gezinswoningen vrij.’ legt hij uit. Deze ambitie kan op enige scepsis rekenen, gezien de grote vraag van starters naar nieuwbouwwoningen. Zo vindt GroenLinks Culemborg dat ook starterswoningen gebouwd moeten worden. ‘Wij geloven in gemengde wijken en zouden een combinatie van zowel starterswoningen als ouderenwoningen willen zien. Wij willen niet alleen ouderenwoningen bouwen omdat de starterswoningen die dan overblijven alsnog voor de meeste te duur zullen zijn.’ aldus Tim de Kroon, lijsttrekker van GroenLinks Culemborg.

Liza Risseeuw sprak met Marco van Zandwijk:

https://soundcloud.com/liza-risseeuw/interview-cda-culemborg-final-liza-risseeuw/s-cLvSEGhjkOG?si=b5cf6f5057b34cebb22df5c4a15f66d0&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Liza Risseeuw

Hoi! Ik ben Liza Risseeuw, ik ben 18 jaar oud en ben een eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben erg nieuwsgierig en vind het leuk om onderzoek te doen naar onderwerpen die mij interesseren. In mijn vrije tijd fotografeer ik graag en lees ik veel. Mijn ambitie is om oorlogscorrespondent te worden in het Midden-Oosten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *