Bouwend Nederland kan weer naar de bouwmarkt

Bouwend Nederland kan weer naar de bouwmarkt

Ad Scheijbeler is al zo'n twee jaardruk zijn eigen huis aan het verbouwen

De Hornbach in Apeldoorn is weer een geruime tijd dicht geweest. Maar vanaf 15 januari mocht de bouwmarkt weer geopend worden. Voor vele bewoners in Apeldoorn werd dit met gejuich ontvangen, te zien aan de vele auto’s op de parkeerplaats voor de pas in oktober geopende winkel.

Op het moment dat je iets dichter bij de ingang van de bouwmarkt kom, zie ik een aardige rij verschijnen. Netjes anderhalf meter van elkaar, met over het algemeen allemaal al een mondkapje op. De Hornbach-medewerker kijkt rustig naar de uitgang, zodat hij weet dat hij weer nieuwe klanten kan binnenlaten als er iemand naar buiten wandelt. Over het algemeen komen de klanten naar buiten met een volle kar. ‘Ik hou niet zo van bestellen, ik kijk het liefst in het echt gewoon wat ik nodig heb en ja, daar heb ik nu even op moeten wachten,’ vertelt Dennis Lang. In de kar van Dennis liggen verschillende bouwpakketten, waarbij aardig wat hout zit. ‘Ik ben druk bezig met een veranda maken in de tuin,’ legt Lang uit. ‘Het was natuurlijk niet al te koud voor de lockdown en ik had wat vrije tijd, dus ik dacht dat zou toch iets moois zijn voor in de zomer.’ Helaas voor de nu tevreden klant heeft zijn bouwproject even stil moeten liggen. ‘Het was even niet anders, maar ik ben blij dat ik nu weer verder kan gaan,’ vertelt hij verder terwijl hij zijn auto vult met zijn net gekochte bouwspullen.

Na zo’n tien minuten wachten in de rij kan je naar binnen, wél met een karretje natuurlijk, wat deel uitmaakt van de huidige coronamaatregelen van de Hornbach. Binnen merk je toch al gelijk een stuk minder van de coronamaatregelen: ondanks de duidelijk aangegeven looprichtingen lopen veel klanten door elkaar en staan vaak karretjes aan de zijkant van een pad, terwijl de klant totaal ergens anders loopt. Bijna geen van de karretjes zijn zuinig gevuld, het is duidelijk dat iedereen al een tijdje weer terug wilde naar de bouwmarkt.

Ook de kassa’s zijn erg druk, in verband met de coronamaatregelen zijn de helft van de kassa’s dicht, dit zorgt wel voor extra lange rijen, wat al snel zorgt voor irritaties. ‘Ik dacht even snel een paar dingen halen en weer door’, vertelt Gemma Wegerif. ‘Nu sta ik hier alsnog met een volle kar in een dikke rij te wachten, ik had het niet zo druk verwacht.’ Na het afrekenen is het duidelijk te zien dat Gemma schrok van het bedrag: ‘Ik heb nu wel meer meegenomen dan verwacht, maar die prijzen zijn ook elke keer weer heftiger hoor.’

Vanaf het begin van de coronapandemie hebben veel bouwmarkten moeite met de levering van bouwmaterialen. Door de pandemie hebben voor verschillende materialen de productie een hele tijd stilgelegen, waarnaast er ook logistieke problemen waren, zoals bijvoorbeeld in de Chinese havens. Dit zorgde ervoor dat de levertijd steeg en daarbij ook nog eens de prijzen. Nederlanders die aan een bouwproject willen beginnen of al bezig staan, moeten dus helaas wat dieper in de buidel tasten om hun project te voltooien.

Dit artikel is geschreven buiten Culemborg naar aanleiding van de huidige coronamaatregelen.

Verslaggever Roy van den Bosch sprak ook met Ad Scheijbeler. Ad is druk bezig met zijn eigen huis te verbouwen ondanks alle beperkingen sinds corona.

https://soundcloud.com/user-542739026/vertraginen-verbouwing-door-corona-mixdown/s-IWlVAcDR1nk?si=8b503c3450f846738d3e81f19597fe4e&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Roy van den Bosch

Ik ben Roy van den Bosch, 23 jaar en ik zit in het eerste jaar van de opleiding Journalistiek in Utrecht. Geboren en getogen in Apeldoorn, vind ik het erg leuk om mijn wereld nu verder te verbreden in Utrecht. Ik interesseer mij erg in sport en wil hier ook in mijn journalistieke opleiding in verder gaan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *