Licht uit, spot (toch niet) aan!

Licht uit, spot (toch niet) aan!

Bron: Rechtenvrije foto

Volle zalen, geklap, gelach en een hoop gezelligheid. Op woensdag 19 Januari had je deze sferen weer in het theater van Culemborg kunnen proeven. Theater de Fransche School zou namelijk voor één dag haar deuren openen tijdens de landelijke protestactie Kapsalon Theater. Jammer genoeg gooide de gemeente een avond van te voren roet in het eten door de actie te verbieden.

Protestactie

Het belooft een geweldige actie te worden. Zoveel mogelijk theaters in Nederland zouden omgebouwd worden tot kapsalon, schoonheidssalon of massagestudio. Alles gaat gewoon volgens de coronaregels, zo wordt er gecontroleerd op de QR-code en moet je mondkapjes dragen. Net zoals bij de kapper dus. Tijdens het kijken naar een voorstelling worden er mensen in de zaal behandeld, althans dat is wat er gezegd wordt. Theater de Fransche School gaf net als veel andere theaters aan de behandeling met een korreltje zout te nemen. Zo valt er op de site te lezen: “Jouw ‘wachttijd’ bij de kapper duurt één uur. Houd er rekening mee dat de kapper eventueel te druk is en dat je niet geknipt kunt worden.” Andere theaters laten maar één iemand behandeld worden. Op deze manier willen initiatiefnemers Diederik Ebbinge en Sanne Wallis de Vries aandacht vragen voor de cultuursector die nog steeds niet open mag van het kabinet. Musicalactrice Eva Berhitu zegt hierover: “De cultuursector wordt altijd als eerste gesloten en gaat pas als laatste weer open, terwijl bewezen is dat het veilig kan. Het is gewoon zo oneerlijk!”

Toch niet doorgaan

Toch staan we nu, woensdag 19 Januari, voor een dichte deur. Er is niemand te bekennen in het theater en binnen is het volledig donker. Zo donker als het normaal in een zaal is tijdens een voorstelling. Maar nu hangt er een stilte in de lege zalen die schreeuwen om gebruikt te worden. Helaas werd de schreeuw om gehoord te worden door de gemeente geweigerd.

Dit begon allemaal een dag eerder. Burgemeester Femke Halsema schrijft in een brief dat ze begrip heeft voor de actie. Ook snapt Halsema dat de cultuursector van zich wil laten horen en dat ze gewoon weer aan het werk willen. Toch vindt mevrouw Halsema het nodig om te gaan handhaven tijdens de actie, omdat deze georganiseerd is in een ‘publieke plaats’ en deze volgens de maatregelen officieel niet open mag zijn. Na deze brief volgden meer burgemeesters die aankondigden te gaan handhaven tijdens de ludieke protestactie. Musicalacteur Delano Willemsen wilde hierover het volgende kwijt: “Ik voel me echt tegen de schenen geschopt door de burgemeesters. Bij de protestactie van de horeca werd er namelijk niet gehandhaafd en steunden de burgemeesters de actie met hart en ziel. Wij als cultuursector worden gewoon weer niet serieus genomen en letterlijk gekleineerd door iedereen.”

Zo wordt het Kapsalon Theater in Culemborg dus ook afgeblazen. In een statement wil het theater vooral iedereen bedanken voor de inzet en het enthousiasme en zijn ze blij dat het geluid gehoord is. ‘Op basis van wederzijds begrip’ is er met de gemeente afgesproken om de actie niet door te laten gaan, maar de gemeente gaat wel pleiten voor een opening van de cultuursector. Een woordvoerder van de gemeente laat weten dat ze de actie begrijpen, maar dat de gemeente niet wil afwijken van de landelijke regelgeving.

Verslaggever Yenzi Willemsen sprak met twee mensen uit het werkveld .en zou naar het theater zijn geweest.

https://soundcloud.com/user-236631253/kapsalontheateryenziwillemsen?si=8e8e5a31c50941bd8521bca3fea017c0&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

 

Over de auteur

Yenzi Willemsen

Hoi allemaal! Ik ben Yenzi Willemsen, 18 jaar oud en kom uit Tiel. Ik ben eerstejaarsstudent van de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben erg geïnteresseerd in politieke ontwikkelingen en zou hier later graag verslag van willen doen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *