Op weg om te schitteren op de Olympische Winterspelen 

Op weg om te schitteren op de Olympische Winterspelen 

Op 4 februari 2022 start de Olymplische Winterspelen van Beijing. Het moment dus voor diverse sporters om op een wereldwijd podium te laten zien wat zij in huis hebben. Eén van debutanten zal zijn Xandra Velzeboer. De nog maar 20-jarige shorttrackster, afkomstig uit Culemborg, kan niet wachten om het beste uit haarzelf naar boven te halen na maandenlang hard trainen. 

Velzeboer begon echter niet op het ijs, maar op straat als inlineskater. Inlineskaten is anders dan simpel skeeleren. Zo is inlineskaten het uitvoeren van stunts op skates, terwijl skeeleren het overbruggen van grote afstanden is. Velzeboer geeft aan dat ze op haar 8e levensjaar begon als inlineskater maar op den duur de overstap maakte naar het shorttracken, wat steeds serieuzer werd. ‘Toen ik 15 jaar was, werd ik toegelaten tot de nationale selectie in Veen. Dit betekende dat ik een individueel programma en een coach toegewezen kreeg’, aldus Velzeboer. Het trainingsprogramma dat Velzeboer heeft doorlopen is een stuk intensiever dan wat de meeste mensen in Nederland gewend zijn. Velzeboer vertelt, ‘op een gegeven moment trainde ik 5 keer per week waar krachttraining en fietsen bij werd geïntroduceerd.’ Dat trainingsprogramma is echter alleen maar intensiever geworden, ‘ik train nu 6 keer per week, 2 dagen per dag’, geeft de shorttrackster lachend aan. 

Ondanks dat het leven van Velzeboer draait om het shorttracken, is zij ook bezig met een studie Life Cycle Technology aan de universiteit Groningen. Echter geeft Velzeboer aan, ‘ik doe de studie in deeltijd en ik probeer zoveel mogelijk studiepunten te bemachtigen waar het kan.’ Vanwege de Olympische Winterspelen heeft Velzeboer ervoor gekozen om een tussenjaar te nemen. ‘Dit studiejaar staat in het tekenen van het schitteren op de Olympische Winterspelen met als doel om het beste uit mijzelf naar boven te halen ongeacht of ik een medaille kan behalen. Al zou dat laatste natuurlijk helemaal geweldig zijn’, geeft Velzeboer hoopgevend aan. 

Over de auteur

pelin bilgili Bilgili

Mijn naam is Pelin Bilgili en 20 jaar oud en eerstejaars student aan de School voor Journalistiek te Utrecht. Ik ben erg geïnteresseerd in sport, economie en maatschappelijke problemen. Verder ben ik erg nieuwsgierig en vind het leuk om onderzoek te doen naar onderwerpen die ik interessant. Ik kijk erg op naar de sportjournalist van F1 Frederica Masolin.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.