Discussie tussen ouders van kinderen 5 en 11 jaar

Discussie tussen ouders van kinderen 5 en 11 jaar

Afgelopen week hebben ouders en verzorgers van kinderen op de basisschool Blink de uitnodigingsbrief van het RIVM ontvangen. Dit betekent dat ouders en verzorgers hun kinderen tussen 5 en 11 jaar kunnen laten vaccineren tegen het coronavirus. Echter maken ouders zich grote zorgen en is er veel onzekerheid. Dat terwijl deskundigen pleiten voor een hoge vaccinatiegraad.

 

Wachtend op hun kinderen langs het schoolplein staan ouders een hevig gesprekonderwerp te voeren. ‘Kinderen die besmet worden met het coronavirus hebben vaak geen tot weinig klachten’, hoor je een hoop ouders zeggen. Zo geven twee ouders aan dat als kinderen klachten krijgen, die klachten variëren van hoofdpijn en vermoeidheid tot verkoudheid en keelpijn voor een paar dagen. Max de Jong, één van die ouders geeft aan, ‘we hoeven niet bang te zijn dat onze kinderen iets overkomt. De kans is minuscuul’. Verder vertelt De Jong, ‘sinds de intrede van de omikronvariant wereldwijd ondervinden mensen die positief testen op corona mildere klachten in vergelijking tot de deltavariant. Dit geldt ook voor kinderen, waardoor het zeldzaam is dat een kind voor een opname naar het ziekenhuis moet. Als toevoeging daarop bouwt een kind bij een milde infectie al een afweer op tegen het virus, wat tot nog minder klachten leidt indien hetzelfde kind nog een keer geïnfecteerd wordt met het omikronvariant’.

Sanne de Boer, een wiskunde docent op het middelbaar onderwijs en wachtende op haar twee dochters van 6 en 9 jaar, is het echter niet eens met De Jong. Zij is bang dat kinderen op zowel de basisschool als de middelbare school elkaar makkelijk besmetten, wat resulteert in dat klassen en leerlingen naar huis gestuurd worden. ‘Lege klaslokalen leidt tot een hele hoop leerachterstand van leerlingen. Verder hebben kinderen sociaal contact nodig om te blijven ontwikkelen, iets wat de afgelopen 2 jaar hevig is verstoord’, aldus De Boer. Verder geeft De Boer aan dat de maatschappij al erg lang op slot heeft gezeten en vaccinatie een mooie uitweg is uit de coronacrisis. De Boer voegt daaraan toe, ‘Het zou geweldig zijn als we meer vrijheid hebben om met de kinderen leuke activiteiten te doen zoals het bezoeken van een bioscoop of een pretpark. Helaas kan dat nu niet’.

Ondertussen zijn er duidelijk twee groepen te onderscheiden: (1) het kamp bestaande uit De Jong en een aantal ouders die het met hem eens zijn; en (2) ouders die het met De Boer eens zijn en een aantal meter van het kamp van De Jong zijn verwijderd. Echter zijn er ook een aantal ouders die twijfelen. Zo geeft Ismael Deniz aan dat hij en zijn vrouw de knoop nog niet hebben doorgehakt. ‘Om bij twijfel de kinderen de keuze te laten lijkt ons ook geen goed idee. Zij krijgen het nieuws natuurlijk ook wel mee, maar zij zijn niet oud en wijs genoeg om erover een beslissing te nemen’, vertelt Deniz. Deniz geeft aan dat hij het meest bang is voor lange termijn schade bij zijn kinderen. ‘Naar mijn weten is het vaccin nog maar net op de markt en weten we nog niet of het vaccin schade toebrengt aan de gezondheid van mijn kinderen op de lange termijn. Zo ben ik ook vrij angstig over de bijwerkingen die ik weleens tegenkom op het internet’, aldus Deniz. Het lijkt Deniz daarom een goed idee om voor de zekerheid de GGD te bellen en om informatie te vragen. Echter weet Deniz vrijwel zeker dat hij en zijn vrouw waarschijnlijk niet de enigen zullen zijn.

 

 

 

 

 

 

Over de auteur

pelin bilgili Bilgili

Mijn naam is Pelin Bilgili en 20 jaar oud en eerstejaars student aan de School voor Journalistiek te Utrecht. Ik ben erg geïnteresseerd in sport, economie en maatschappelijke problemen. Verder ben ik erg nieuwsgierig en vind het leuk om onderzoek te doen naar onderwerpen die ik interessant. Ik kijk erg op naar de sportjournalist van F1 Frederica Masolin.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *