Vergunningaanvraag voor een tweede windmolenpark ingetrokken

Vergunningaanvraag voor een tweede windmolenpark ingetrokken

Initiatiefnemers Eneco en Vrijstad Windwinning hebben de vergunningaanvraag voor een tweede windmolenpark in Culemborg ingetrokken. De vergunning, ingediend in februari 2021, zorgde voor veel verzet in Culemborg. Het mogelijke nieuwe plan komt bij de nieuwe collegeonderhandelingen na de gemeenteraadsverkiezingen op de agenda.

Windwinning Culemborg, het initiatief van Eneco en Vrijstad Windwinning, heeft aangegeven te wachten op nieuwe kaders van de gemeente voor een eventueel vervolg. Het lijkt dus nog niet op het einde van het tweede windmolenpark in Culemborg. Ook Ivo Thonon, medewerker bij Windwinning Culemborg, geeft de hoop nog niet op: ‘Als gemeente Culemborg haar klimaatdoelstellingen wil behalen, dan is windenergie essentieel. Zo is er laatst berekend hoeveel het zou opbrengen om alle daken in Culemborg vol te stoppen met zonnepanelen. De energie die hiervan afkomt komt overeen met één á twee windmolens.’

Thonon ziet wel in dat de grootste uitdaging gaat zijn om de bewoners te overtuigen: ‘Dit is ook de reden dat de vergunningsaanvraag is ingetrokken, zo kunnen we met een nieuwe start beginnen. We moeten leren van het verleden en hebben hier onze lessen uitgehaald. Het belangrijkste is dat de gehele stad betrokken moet worden, elke inwoner moet van de afspraken afweten.’ Ivo doelt hier op de lessen die Windwinning Culemborg op haar site heeft geplaatst. Dit is als reactie op de reconstructie van de voorbereidingen voor het tweede windpark in Culemborg in De Gelderlander.

Ook wethouder Joost Reus (GroenLinks) heeft zijn lessen gedeeld, dit deed hij op zijn LinkedIn. ‘Samen met de gemeente hebben we besloten dat het een goede keuze is om hier erg open voor te zijn’, begint de wethouder, ‘De reconstructie van De Gelderlander is vanuit de gemeente ontstaan, wij hebben eigenlijk onze eigen tegenstand bekostigd.’ Gemeente Culemborg wilde hiermee duidelijk de oorzaken en fouten naar boven krijgen die gemaakt zijn in de afgelopen zes jaar. ‘We hadden eerder een doel moeten stellen. Als dit gebeurd was, dan was het aan de Gebiedstafel veel duidelijker en makkelijker geweest om een compromis te sluiten. De enige discussie die er dan nog zou zijn zou over de locatie en de hoogte van de windmolens zijn.’ Toch acht Reus de kans nog best aanzienlijk dat voor een tweede windmolenpark: ‘Als je de verkiezingsprogramma’s bekijkt, lijkt er een meerderheid te zijn voor windenergie. Ik verwacht dus zeker nog een vervolg na de gemeenteraadsverkiezingen.’

Het plan begon allemaal zo’n zes jaar geleden. Gemeente Culemborg wilde een coöperatief windpark waarbij Culemborgers zelf zouden meedelen in de winst. Dit startte door middel van een bijeenkomst, met als doel een ‘windvisie’ op te kunnen stellen. Dit is een document waarin de voorwaarden staan waaronder de gemeente wil meewerken aan een windpark. Uit deze bijeenkomst kwam gelijk de grote tegenstand vanuit de bewoners naar voren. In de jaren hierna zijn er verschillende gesprekken tussen omwonenden, initiatiefnemers en grondeigenaren aan de zogeheten Gebiedstafel. Op 17 juni 2020 komt de Gebiedstafel voor de laatste keer bij elkaar. Hier lopen de gemoederen hoog op en komen de verschillende groepen wederom niet tot een consensus. De escalatie aan de Gebiedstafel lijkt het einde voor het windpark. De initiatiefnemers hebben vervolgens in februari 2021 een vergunning aangevraagd voor het maximale scenario van zes turbines van 270 meter hoog. Deze vergunning is nu ingetrokken.

Over de auteur

Roy van den Bosch

Ik ben Roy van den Bosch, 23 jaar en ik zit in het eerste jaar van de opleiding Journalistiek in Utrecht. Geboren en getogen in Apeldoorn, vind ik het erg leuk om mijn wereld nu verder te verbreden in Utrecht. Ik interesseer mij erg in sport en wil hier ook in mijn journalistieke opleiding in verder gaan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *