Vrijstad Energie begint met fase twee Minder op de Meter

Vrijstad Energie begint met fase twee Minder op de Meter

Deelnemers van het Minder op de Meter project van Vrijstad Energie gaan door voor fase twee van het project. Vanaf begin maart start Vrijstad energie fase twee van het project en gaat de organisatie zich richten op de uitvoering van de maatregelen om de huizen te kunnen verduurzamen.

Woensdagavond zestien februari was er in de Gelderlandfabriek een bijeenkomst voor het Minder op de Meter project. Tijdens deze meeting waren wooneigenaren van Culemborg, projectleiders, bestuursleden en adviseurs aanwezig. De meeting stond in teken van het afsluiten van de eerste fase en het starten van de tweede fase van het project. Eén van de sprekers deze avond was Steven Hulst, projectleider van fase twee, hij vertelde de aanwezige wat er in de tweede fase gaat gebeuren.

Tijdens de presentatie van Steven Hulst vertelt hij dat in de tweede fase vooral gericht wordt op het adviseren en kijken naar mogelijkheden. ‘Tijdens de tweede fase laten we de deelnemers bewuste keuzes maken over de maatregelen die zij willen nemen. Doordat de maatregelen vrijblijvend zijn kunnen de deelnemers voor zichzelf bepalen welke stappen zij willen zetten in de tweede fase.’, aldus Hulst. Ondanks de vrijblijvendheid van de maatregelen wordt er bij de bijeenkomst duidelijk gemaakt dat maatregelen zoals zonnepanelen en vloerisolatie erg populair zijn onder de deelnemers.

Deelnemers

Wat bijzonder is aan dit project is dat de deelnemers erg vrijgelaten worden. Zo wilt de een alleen de isolatie van de woning verbeteren en gaat de ander er alles aan doen om zo groen mogelijk te kunnen wonen. Dit wordt ook duidelijk tijdens de bijeenkomst. Wanneer er gevraagd wordt naar de maatregelen die de deelnemers willen nemen komen er verschillende antwoorden naar voren, met ieder ook hun eigen voorkeur en argumenten. Zo doet de een het vooral voor het milieu en doet de ander het voor het comfort van het huis.

Realistische maatregelen

Of deze maatregels daadwerkelijk voor iedereen ook realistisch zijn is nu nog niet te voorspellen, vertelt beleidsadviseur duurzaamheid Jan de Rooij. ‘Het is voor nu heel lastig om de verwachtingen van het project in te schatten,’ vertelt de Rooij dan dus ook. Doordat de mogelijkheden per huishouden kunnen verschillen is het lastig om nu al te zeggen wie welke maatregelen gaat treffen.

Doordat de straten die meedoen aan het project voornamelijk bestaan uit rijtjeshuizen kunnen de maatregelen makkelijker gerealiseerd worden. Dit komt omdat voor veel huizen de bouw hetzelfde is en het daardoor makkelijker te onderzoeken is wat mogelijk is om het huis zo duurzaam mogelijk te maken.  Ook kunnen de deelnemers profiteren van de buren die ook meedoen, wanneer er dezelfde maatregelen getroffen zullen worden kan het goedkoper worden wanneer de buren ook gaan verduurzamen door bijvoorbeeld het plaatsen van zonnepanelen.

 

Fase één

Afgelopen half jaar heeft het project zich vooral gefocust op het werven en adviseren van de deelnemers van het project. De straten die deelnemen aan het project hadden ieder zo hun ambassadeur, een deelnemer die buren ging vertellen over het project. ‘De ambassadeurs zorgde voor een soort mond op mondreclame’, vertelt bestuurslid van Vrijstad energie, Erica de winter. ‘Doordat de ambassadeurs vertrouwd waren bij de buren werden ze snel vertrouwd en was het makkelijker om mensen mee te laten werken aan het project,’ aldus De Winter.

Over de auteur

Sanne Bitter

Ik ben Sanne Bitter, 18 jaar, en zit nu in het eerste jaar van de HBO-opleiding journalistiek in Utrecht. Zelf weet ik al erg lang dat ik de journalistiek in wil! Ik ben erg sociaal, gedisciplineerd, en ben lekker eigenwijs. Met deze eigenschappen hoop ik mooie content te gaan maken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.