Nog steeds lage vertegenwoordiging van vrouwen in politiek Culemborg

Nog steeds lage vertegenwoordiging van vrouwen in politiek Culemborg

Dagmar Kusters, lijsttrekker van D66 Culemborg

De gemeenteraadsverkiezingen zijn net achter de rug en Dagmar Kusters, lijsttrekker van D66 Culemborg kijkt hier op terug. Als vrouwelijke lijsttrekker vindt ze het belangrijk dat vrouwen meer in de politiek betrokken worden. Dit jaar hebben er meer vrouwen zich kandidaat gesteld voor de verkiezingen in Culemborg dan vorige jaren, echter is nog steeds minder dan de helft van alle raadsleden vrouw. Volgens D66 zou dit anders moeten.

Dit jaar tijdens de gemeenteraadsverkiezingen waren er drie vrouwelijke lijsttrekkers: Dagmar Kusters van D66, Myra van der Velde van Partij voor de Dieren en Monica Wichgers van Culemborg van Nu. GroenLinks had in totaal de meeste vrouwen op hun lijst staan. Ook bij de ChristenUnie waren vrouwen goed vertegenwoordigd. Vooralsnog is op dit moment 35% van alle raadsleden vrouw, dat is minder dan de helft.

Dagmar Kusters vertelt dat D66 Culemborg niet alleen meer vrouwen in de lokale politiek wil zien, maar meer diversiteit over het algemeen. ‘Het gaat om de man-vrouwverhouding, maar ook om mensen met verschillende achtergronden, geaardheid en karakters,’ legt ze uit. Ze vertelt ook dat ze vaak een verbaasde reactie van mensen krijgt als ze vertelt over haar positie als lijsttrekker. Vaak snappen mensen niet hoe ze dit combineert met haar gezin en een fulltime baan. ‘Mijn partner is ook actief geweest in de lokale politiek, alleen heeft hij deze vraag nooit gekregen. Dat is voor mij een teken dat bevestigt dat er nog werk aan de winkel is,’ aldus Kusters.

Niet alleen in Culemborg moeten vrouwen beter vertegenwoordigd worden, maar ook in andere gemeentes en op landelijk niveau moet dit beter gebeuren volgens organisatie Stem op een Vrouw. Zij zetten zich in voor vrouwen in de politiek en voorzien mensen van kiesadviezen. Sanne Jeurissen, vrijwilligster voor Stem op een Vrouw, vertelt dat de organisatie heeft geconstateerd dat er ten opzichte van 2018 zelfs een daling is geweest van het aantal vrouwen in de lokale politiek. In 2018 bestond de gemiddelde gemeenteraad voor 34% uit vrouwen, en in januari 2022 was dit 31%. In de landelijke politiek is er juist een stijging te zien van het aantal vrouwen. Op dit moment is 39% van het parlement vrouwelijk.

Jeurissen vertelt dat deze daling deels komt door seksistische haat tegen vrouwelijke raadsleden. Ze legt uit dat wanneer een vrouwelijk raadslid zich online zichtbaar maakt, en actief op sociale media is, dat hier vaak bedreigingen en haat mee gepaard gaan. Dit treft vrouwen harder dan mannen.

Kusters vertelt dat ondanks dat D66 dit jaar een zetel is verloren, ze alsnog zich hard willen maken voor de diversiteit in de stad en politiek. Zo willen ze de binnenstad toegankelijker maken voor mensen in een rolstoel en vinden ze dat er meer voorlichting op scholen moet komen over diversiteit, zowel diversiteit in de politiek als in het algemeen.

Over de auteur

Liza Risseeuw

Hoi! Ik ben Liza Risseeuw, ik ben 18 jaar oud en ben een eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben erg nieuwsgierig en vind het leuk om onderzoek te doen naar onderwerpen die mij interesseren. In mijn vrije tijd fotografeer ik graag en lees ik veel. Mijn ambitie is om oorlogscorrespondent te worden in het Midden-Oosten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.