Kiosk op het Jach wordt toch niet gesloopt

Kiosk op het Jach wordt toch niet gesloopt

Henk van der Gronde in zijn atelier.

De kiosk op het Jach, waar Yvonne en Henk van der Gronde hun atelier hebben, mag toch blijven staan. De gemeente wil het Jach vergroenen en in de eerste instantie paste de atelier van het echtpaar niet in de nieuwe bouwplannen. Nu heeft het college toch besloten om de kiosk in het bouwplan te passen.

Henk van der Gronde is erg opgelucht. ‘Ik stond er best wel dubbel in. Ik kon er maar beter vanuit gaan dat de kiosk gesloopt werd, dan kon de teleurstelling alleen maar meevallen,’ legt hij uit. Nadat eind vorig jaar bekend werd dat de kiosk weggehaald zou worden is hij een handtekeningenactie gestart om te sloop tegen te gaan, zowel online als fysiek. Dit heeft uiteindelijk zo’n 400 handtekeningen opgeleverd. Ook is hij gaan flyeren met actieposters.

Niet alleen heeft van der Gronde steun gekregen van veel inwoners in Culemborg maar ook vanuit de politiek. Zo hebben de partijen GroenLinks, de PvdA en het CDA zich hard gemaakt voor het blijven van de kiosk. Hij vertelt dat hij het vergaderen en het in gesprek gaan met de gemeente over de kiosk dan ook goed heeft ervaren. ‘Ook na het starten van de petitie is het nooit vijandig geworden,’ legt hij uit.

Joost Reus, wethouder in Culemborg, legt uit dat het college drie opties had. Het slopen van de kiosk, en plaatsmaken voor meer groen, dit was in de eerste instantie het plan. Of het laten staan van de kiosk en hem weer opnemen in het vastgoedbeheer van de gemeente. Dit zou betekenen dat de kiosk verhuurd zou worden voor een tarief dat drie keer hoger is dan wat er nu voor wordt betaald, of als derde optie de kiosk voor nu nog laten staan en meenemen in het vergroeningsplan. ‘Hierbij heeft de gemeente voor de derde optie gekozen. Als het contract van de andere kiosk, de Wereldwinkel, afloopt over een paar jaar zal er opnieuw gekeken worden naar het verbouwen en verder vergroenen van het Jach. Voor nu mag de kiosk tot 2025 blijven staan,’ aldus Joost Reus.

Het bouwplan voor het Jach ligt dus opnieuw op tafel. Er moet een nieuw ontwerp voor het plein komen waarin de kiosk van Henk en Yvonne van der Gronde dus nog wel bestaat. De plannen waren ontstaan omdat het Jach er nu maar stenig en kaal bij ligt. Het vergroenen van het plein zou niet alleen beter voor milieu zijn, maar zou ook meer schaduw bieden in de zomer en de binnenstad aantrekkelijker maken.

Over de auteur

Liza Risseeuw

Hoi! Ik ben Liza Risseeuw, ik ben 18 jaar oud en ben een eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben erg nieuwsgierig en vind het leuk om onderzoek te doen naar onderwerpen die mij interesseren. In mijn vrije tijd fotografeer ik graag en lees ik veel. Mijn ambitie is om oorlogscorrespondent te worden in het Midden-Oosten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *