De lokale partij Culemborg van Nu is tijdens de afgelopen gemeenteraadsverkiezingen de grootste partij geworden in Culemborg. De komende vier jaar zullen zij werken aan de stad samen met de andere partijen. De lijsttrekker van de partij, Monica Wichgers, vertelt meer over waar de partij zich voornamelijk op wil richten.
Tijdens de verkiezingen ging het in Culemborg vooral nek aan nek tussen GroenLinks en Culemborg van Nu. Beide partijen wonnen dan ook vijf zetels. De VVD volgde met 4 zetels. Momenteel zijn er in de stad genoeg discussiepunten die de aandacht van de politiek vergen. Monica Wichgers licht toe welke punten volgens Culemborg van Nu de prioriteit verdienen.
Wonen
De woningnood is een van de topprioriteiten van de partij. Wichgers vertelt dat er aan de hand van hun onderzoek is gebleken dat er tot 2030 nog behoefte is aan 2000 nieuwe woningen in Culemborg. En na 2030 voor nog eens 1000 nieuwe woningen. Culemborg van Nu wil vooral inzetten op het stationsgebied als locatie voor deze nieuwbouw. ‘In de stationsomgeving komen een aantal dingen bij elkaar. Er zit een station, het ligt centraal, en er komt een nieuwe Albert Heijn,’ legt Wichgers uit. De partij wil zowel nieuwe woningen bouwen als een aantal leegstaande panden ombouwen tot woningen.
‘We hebben onderzoek gedaan naar welke woningen er nodig zijn. Er is een grote gezinsverdunning, dus er zijn vooral een of tweepersoonswoningen nodig,’ aldus Wichgers. De partij hoopt met het bouwen van deze woningen dat er een doorstroming ontstaat in de gezinswoningen waar nu ouderen in wonen, zodat hier weer jonge gezinnen kunnen intrekken. Ook noemt ze de mogelijke bouw van studentenwoningen en ook nog wat extra starterswoningen. De partij ziet dus het liefst een mix van verschillende woningen in het stationsgebied.
Sommige bedrijven zullen moeten verhuizen wanneer de nieuwbouwwoningen worden gerealiseerd in de stationsomgeving. Wichgers legt uit dat Culemborg van Nu deze bedrijven wil ondersteunen bij het vinden van een nieuwe locatie, maar dat als bedrijven niet willen meewerken, de partij bereid is om deze bedrijven te onteigenen.
Klimaat
Voor nu moet Culemborg tegen 2040 energieneutraal zijn. Culemborg van Nu wil dit nastreven, echter wel op een manier die bij Culemborg en de inwoners past. ‘Wij willen vooral eerst mensen en bedrijven ondersteunen bij het worden van energieneutraal,’ zegt Wichgers. Zoals het helpen bij het isoleren en verduurzamen van huizen.
Hiernaast wil de partij ook gaan samenwerken met buurregio’s. Wichgers legt uit dat het samenwerken met andere gemeenten oplossingen zou bieden tegen klimaatvervuiling, zoals bijvoorbeeld het vinden van een nieuwe, geschiktere plek voor het plaatsen van windmolens. De partij zou wel windmolens willen zien, maar niet op de plek die in de eerste instantie aangewezen was, en ook niet zo hoog als ze eerst zouden worden. Een alternatief voor een andere plek heeft de partij nog niet.
Joost Reus, partijlid van GroenLinks Culemborg legt uit dat als het aan GroenLinks ligt er nog wel een windmolenpark komt. ‘Wij willen nog steeds een windmolenpark zien, alleen wel een waar de Culemborgers mee in zullen stemmen,’ legt hij uit. De partij hoopt een compromis te kunnen sluiten en ziet graag een windmolenpark komen dat minder windturbines heeft, die minder hoog zijn, dan wat er in de initiële plannen stond.
Verkeer
De verkeerssituatie rondom de Vianense poort en de ovonde is al een lange tijd een punt van discussie onder Culemborgers. Monica Wichgers vertelt dat Culemborg van Nu de ovonde wil verbouwen zodra de nieuwbouwwoningen in het stationsgebied gerealiseerd worden. Daarbij wil de partij meer afritten op de N23 maken zodat de ovonde en het verkeer in de binnenstad minder druk worden. Als het aan Wichgers ligt blijft de Vianense poort dan wat het is.