HUB Rivierenland maakt blik op het bedrijfsleven waar

HUB Rivierenland maakt blik op het bedrijfsleven waar

Jongeren moeten op een vroege leeftijd al een keuze maken welke richting zij op willen met hun studie. Dit is vaak voor jongeren een lastige keuze. Om deze reden organiseert HUB Rivierenland verschillende activiteiten in samenwerking met scholen en bedrijven in de regio om jongeren alvast een inkijk te geven in de verschillende sectoren die er zijn.

Jongeren moeten al op een jonge leeftijd een keuze maken over welke richting zij op willen. Dit blijkt bij hen een lastige keuze te zijn. Dit viel ook Cécile van den Boogaard op, projectleider bij HUB Rivierenland: ‘Binnen het schoolsysteem moeten docenten bepaalde dingen leren aan tieners en als zij die dingen hebben laten leren vinden zij dat ze hun taak hebben volbracht.’ De wereld van een klaslokaal is een te kleine wereld om dingen te leren over het bedrijfsleven. Het is belangrijk dat de jongeren op een jonge leeftijd al een goed beeld krijgen van de verschillende factoren. ‘Op deze manier helpen we jongeren in het vinden van wie ze zijn. Hierdoor stijgt hun intrinsieke motivatie om hun uiteindelijke doel, bijvoorbeeld een vervolgopleiding, te halen’, aldus Anne van Randen, docent op het KWC en accountmanager HUB Rivierenland. De jongeren die meedoen aan deze activiteiten zijn erg enthousiast. ‘Het is vaak het onbekende wat de drempel erg hoog maakt, als ze er eenmaal zijn vallen er veel kwartjes’, zegt Van Randen. Van den Boogaard spreekt ook met sectoren die niet in beeld zijn bij de jongeren en die een groot personeelstekort hebben. Van den Boogaard gaat met deze bedrijven in gesprek en verzint samen met de andere partijen een passende activiteit.

Stichting 

HUB Rivierenland is twee jaar geleden opgericht als stichting met het idee om zich in te zetten voor talent van de toekomst zoals zij dit zelf noemen. Deze stichting wordt geleid door vijf organisaties uit onderwijs, ondernemers en de overheidshoek. Van den Boogaard haalt ideeën op van de verschillende sectoren en gaat samen met bedrijven en jongeren in gesprek om deze ideeën om te zetten in activiteiten. Jongeren en bedrijven hebben bij deze activiteit een fijne tijd samen. De jongeren ontmoeten en verkennen het bedrijf en de sector en dit laat hun nadenken of deze sector iets voor hen is. ‘Voor sommige jongeren is het helemaal hun ding en voor anderen is het helemaal niks’, aldus Van den Boogaard. Deze activiteiten vinden altijd in teamvorm plaats waarbij alle onderwijsniveaus gemixt door elkaar zitten. De reacties van de jongeren zijn erg positief en de activiteiten hebben ook zeker profijt gehad bij het maken van keuzes. ‘Twee jongens zijn door de activiteiten erachter gekomen dat ze verder willen gaan in de technische richting’, zegt Van den Boogaard.

Arbeidsmarkt

Volgens een artikel van het AD zijn er grote tekorten op de arbeidsmarkt. Onderwijsminister Dijkgraaf vindt dat er extra maatregelen moeten komen om dit probleem aan te pakken. ‘Het beroepsonderwijs moet zo goed mogelijk aansluiten bij de behoeftes op de arbeidsmarkt’, zo reageerde Dijkgraaf op de uitspraken van topbestuurder Doelke Terpstra, voorzitter van Techniek Nederland. Terpstra stelde voor dat er een stop komt op mbo-scholen die mensen opleiden voor beroepen waar bijna geen vraag naar is. Dijkgraaf vindt het belangrijk dat scholieren een vrije studiekeuze kunnen maken. Het is hierbij wel belangrijk dat de scholieren een zo goed mogelijk beeld krijgen van de opleidingsmogelijkheden, de beroepen die horen bij deze opleiding en wat de arbeidsmarktperspectieven zijn.

Over de auteur

Emma Matthee

Mijn naam is Emma Matthee en ik ben 20 jaar oud. Sinds jongs af aan schrijf ik al verhalen over van alles en nog wat. Ik wil graag mijn kennis verbreden over de wereld van de journalistiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.