LekArt festival 2022 belooft een grote editie te worden

LekArt festival 2022 belooft een grote editie te worden

Werk aan het Spoel

Voor de eerste keer sinds 2018 mag het tweejaarlijkse kunstfestival LekArt weer doorgaan. De editie van 2020 kon destijds niet doorgaan vanwege corona. Het thema van dit jaar: ‘River Deep, de kracht en pracht van de rivier’. Dit jaar belooft een van de grootste edities te worden tot nu toe.

Het LekArt festival is een kunstfestival waarbij beeldende kunst in de openlucht aan Werk aan het Spoel wordt tentoongesteld. Werk aan het Spoel is hier een ideale locatie voor, omdat er veel ruimte is en er ligt mooie natuur van het rivierenlandschap omheen. Er is van alles te zien: schilderijen, projecties, installaties en ‘sight specific kunst’, kunstwerken die specifiek gemaakt zijn voor de locatie waarop het te zien is.

Maartje van den Heuvel, kunsthistoricus en fotograaf, is de gastcurator van dit jaar. Ze vertelt over de totstandkoming van het thema: ‘Het idee is ontstaan omdat het een festival is dat niet alleen over beeldende kunst gaat, maar ook over de beeldende kunst in het landschap. De kunst wordt buiten, in het landschap tentoongesteld, en gaat er een dialoog mee aan,’ vertelt ze. Ze hoopt dat de mensen die het festival bezoeken dingen zullen leren over het landschap van de regio. Al helemaal nu met de opwarming van de aarde is het belangrijk dat we aandacht blijven besteden aan het landschap om ons heen, is een van de boodschappen die het festival mee wil geven.

Van corona merkt van den Heuvel niet veel meer tijdens het organiseren van het festival. Ze vertelt dat veel mensen juist heel erg enthousiast reageren omdat iedereen blij is dat het weer door mag gaan. Ook vertelt ze dat de organisatie het dit jaar groter aanpakt dan de vorige jaren: ‘We richten ons veel meer op een landelijk publiek dan de vorige jaren. Dit proberen we ook op internationaal niveau.’ Ze legt uit dat het festival veel aanwezig is op sociale media, en dat ze de landelijke pers proberen te bereiken. Ook vertelt ze nu contact te hebben met een buitenlands netwerk dat zich bezighoudt met landschap en beeldende kunst, om zo ook internationaal de aandacht te kunnen trekken.

Niet alleen richt de organisatie van het festival zich nu op een groter publiek, maar ook het festival zelf wordt uitgebreid. Bij de vorige edities was de kunst tentoongesteld langs de Lek en vooral rondom Werk aan het Spoel, dit jaar zal dit ook rondom Vianen, Wijk bij Duurstede en het fort van Everdingen zijn. Van den Heuvel wil er meer een route van maken, zodat mensen ook fietsend of wandelend de kunst kunnen bezichtigen. Echter blijft het Spoel wel het episch centrum.

In de aanloop naar het festival dat in september zal plaatsvinden worden er nu de LekArt Labs georganiseerd. Iedere tweede dinsdag van de maand tot aan het festival worden er bijeenkomsten op Werk aan het Spoel gehouden. Deze bijeenkomsten dragen bij aan de totstandkoming van het festival. Kunstenaars die meedoen aan het festival zullen er presentaties houden over hun werk en over wat ze gaan maken voor het festival en iedereen die geïnteresseerd is kan tegen een kleine betaling van 3 tot 5 euro komen kijken.

Edwin Zwakman is een van de kunstenaars die is uitgenodigd om mee te doen aan het festival. Hij maakt maquettes  waarin het Nederlandse landschap centraal staat. Dit is waarom van den Heuvel hem heeft uitgenodigd voor het festival: zijn werk sluit goed aan bij het thema van dit jaar. In zijn werk legt hij niet alleen het landschap vast maar ook de aantasting van ons landschap door klimaatverandering.

Liza Risseeuw sprak met Edwin Zwakman:

Over de auteur

Liza Risseeuw

Hoi! Ik ben Liza Risseeuw, ik ben 18 jaar oud en ben een eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben erg nieuwsgierig en vind het leuk om onderzoek te doen naar onderwerpen die mij interesseren. In mijn vrije tijd fotografeer ik graag en lees ik veel. Mijn ambitie is om oorlogscorrespondent te worden in het Midden-Oosten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.