‘Als iemand de hele nacht in jouw achtertuin zit, word je daar ook onrustig van’

‘Als iemand de hele nacht in jouw achtertuin zit, word je daar ook onrustig van’

Een rietzanger in de uiterwaarden in Culemborg.

Meerdere natuurliefhebbers hebben begin dit jaar bezwaarschriften ingediend bij de Culemborgse gemeente. De gemeente zou de leden van de hengelvereniging in de stad vrijstelling geven van het kampeerverbod in de uiterwaarden. Dit kan volgens de Culemborgse natuurbeschermers gevolgen hebben voor de natuur die in de uiterwaarden leeft. Ook bij vogelaar Thierry Jansen roept dit de nodige verontwaardiging op.

Thierry Jansen is een fanatieke vogelaar uit Culemborg. Hij is lid van Vogelbescherming Nederland en Vogelwacht Utrecht. Als een unieke vogelsoort in Nederland wordt gespot gaat Jansen er zo snel mogelijk op af. Hij vertelt enthousiast dat dit niet alleen bij Nederland blijft. Hij gaat regelmatig in Europa op reis om zeldzame vogels te kunnen zien. ‘Er is een soort albatros die een paar jaar achter elkaar terugkwam naar een eiland bij Duitsland, en daar ben ik heengegaan om die albatros te kunnen zien,’ aldus Jansen.

Jansen vertelt dat als hij buiten vogels aan het spotten is veel foto’s maakt met zijn telefoon. ‘Ik heb nog niet de stap gemaakt om een goeie camera te kopen. Ik ben bang dat ik anders heel anders de natuur in stap en dan meer bezig ben met het maken van foto’s dan met de natuur om me heen,’ legt hij uit.

De Hengelsport Federatie Midden Nederland heeft om vrijstelling van het kampeerverbod aan de Lek gevraagd. Veel natuurliefhebbers in Culemborg hebben hier bezwaar tegen gemaakt. Het vrijstellen van het kampeerverbod zou volgens hen gevolgen kunnen hebben voor de natuur en (broedende) vogels in de uiterwaarden.

Jansen bevestigd dat vissers die ’s nachts kamperen in de uiterwaarden mogelijk storend zou kunnen zijn voor de vogels. ‘Als iemand de hele nacht bij jou in de achtertuin gaat zitten krijg je daar ook een onrustig gevoel van,’ legt hij uit. ‘Maar als je me vraagt of dat dan echt veel onrust geeft, denk ik dat dat wel meevalt als daar een paar vissers stil zitten te vissen,’ voegt hij er aan toe.

De honden die overdag loslopen in de uiterwaarden, de waterskiers in de zomer en het beheer van Gelders Landschap zijn andere factoren die storend voor de vogels kunnen zijn waar Jansen zich meer zorgen over maakt. ‘Als ik dan een beetje kritisch mag zijn denk ik dat het beheer van Gelders Landschap verreweg de grootste invloed heeft. Ze maaien de hele uiterwaarden om de kosten te drukken, waardoor er weinig plek overblijft voor vogels om te broeden. Sterker nog, ze kunnen de nestjes die er al liggen ook gewoon mee maaien,’ aldus Jansen.

Jansen maakt zich om de vissers dus niet heel druk. Wel is hij bang voor precedentwerking mocht het kampeerverbod opgeheven worden. ‘Nu zijn het maar een paar vissers die daar rustig zitten te vissen. Maar als andere mensen daar ’s avonds gaan zitten, omdat ze denken dat zij dat ook mogen, met een stereo en een groep van bij wijze tien man is dat nog veel storender voor de vogels,’ legt hij uit.

Uiteindelijk is Jansen het eens met de natuurliefhebbers die de bezwaarschriften hebben ingediend. ‘Niet alleen de kamperende vissers, maar alles bij elkaar levert steeds meer storing op voor de dieren die in de uiterwaarden leven,’ zegt Jansen. Hij vindt dat er steeds minder rekening gehouden wordt met het beetje natuur dat we in Nederland hebben, en vindt dit daar een goed voorbeeld van. ‘Ik ben er zeker niet blij mee. Overdag is er al veel storing voor de vogels, laat staan dat er nu ook ’s nachts storing kan worden veroorzaakt. Maar helaas is mijn stem er maar een.’

Over de auteur

Liza Risseeuw

Hoi! Ik ben Liza Risseeuw, ik ben 18 jaar oud en ben een eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben erg nieuwsgierig en vind het leuk om onderzoek te doen naar onderwerpen die mij interesseren. In mijn vrije tijd fotografeer ik graag en lees ik veel. Mijn ambitie is om oorlogscorrespondent te worden in het Midden-Oosten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *