‘Het niet halen van onze eindexamens gaf mij eigenlijk zoveel inspiratie om liedjes te schrijven’

‘Het niet halen van onze eindexamens gaf mij eigenlijk zoveel inspiratie om liedjes te schrijven’

Sarah van Heuven is opgegroeid in Culemborg en al van jongs af aan gepassioneerd door zingen. De afgelopen jaren heeft ze in verschillende bands gezongen waarmee ze binnen en buiten Culemborg optrad. Op zaterdagavond 21 mei trad zij samen met pianist Yvette Ros, trompettist Jan-Henk Odink en contrabassist Titus Mars op in Theater aan de Slag. Met hun muziekprogramma Saar Sings chansongs.

Hoe ben jij begonnen met professioneel zingen?

Ik ben al van jongs af aan met zingen bezig, eigenlijk al mijn hele leven lang. Ik heb in 2017 de Voice of Culemborg gewonnen en nadat ik was gezakt voor mijn VWO examen met mijn vriendin Lisa Schenk, ben ik met haar het muzikale duo ‘Lies en Saar’ begonnen. Het niet halen van onze eindexamens gaf ons eigenlijk zoveel inspiratie dat we het liedje ‘Altijd blijven lachen’ hebben geschreven waarmee we het Cultuurfestival van onze middelbare school wonnen. Hierdoor kregen we de kans om een voorstelling in de Gelderlandfabriek in Culemborg te verzorgen. Deze voorstelling ‘Hoe word ik succesvol?’ werd vanwege het succes zelfs twee keer uitgevoerd! Daarna is het allemaal in een stroomversnelling gegaan. Zo waren we als duo ‘Lies en Saar’ in 2018 te zien bij programma ‘M’ van Margriet van der Linden en stonden we in 2019 op het podium van het Betty Asfalt Complex en in de Kleine Komedie in Amsterdam. Ik heb mijn eigen concerten georganiseerd in de kapel van het Elisabeth Weeshuis Museum en ik ben op tour geweest in Italië met de Bigband PeeWee’s Problem uit Amstelveen. Toen kwam jammer genoeg Corona maar dat heeft ons niet uit het veld geslagen. We zijn door gaan schrijven over hoe we weer snakten naar de kleine geluksmomentjes zoals een avondje stappen of naar het theater gaan. En met deze nieuwe liedjes waren we in maart te zien bij het programma ‘Tijd voor MAX’.

Hoe is jouw liefde voor de chansons ontstaan? 

‘Dat begon allemaal op de middelbare school. Ik had daar een Franse vriendin die mij daarover heel enthousiast heeft gemaakt. Toen heb ik op Youtube filmpjes opgezocht en kwam ik op een filmpje van de Franse chansonnier Carla Bruni met haar nummer Quelqu’un m’a dit, en toen dacht ik: Ja! Dit wil ik zingen, dit wil ik doen. Maar ik kon toen nog helemaal geen Frans. Ik volgde het wel als vak maar veel verder dan je m’appelle en au revoir kwam ik niet. Toen heb ik hulp gevraagd aan mijn Franse vriendin en haar moeder om mijn vocabulaire en uitspraak te verbeteren. Een chanson is een beetje te vergelijken met een Nederlands kleinkunstlied. Het is niet perse heel catchy zoals een popliedje maar het gaat meer om een verhaal vertellen en een boodschap overbrengen. Het heeft daardoor ook veel invloeden van theater. Dat is ook iets wat ik heel interessant vind. Kijk bijvoorbeeld naar Jacques Brel, hoe hij zijn liedjes performt met zoveel volledige overgave, helemaal nat van het zweet doordat hij met zoveel urgentie de boodschap wil vertellen. Dat vind ik wel super cool en ontzettend mooi om te zien.

Hoe is het concept Saar Sings chansongs onstaan?

‘Het is eigenlijk een initiatief van mijn oude muziekdocent Yvette Ros. Op de middelbare school heb ik altijd het vak muziek gevolgd en ik had in die lessen een hele goede band met Yvette. Toen ik van de middelbare school afging stuurde ze mij een appje of ik een keertje samen muziek wilde maken. Ze vond mijn stem heel goed passen bij pop en jazzmuziek wat zij toentertijd maakte en daarna zijn we altijd muziek blijven maken. Na een tijdje samen spelen vonden we het tijd om eens een optreden te doen. Yvette heeft de bandleden bij elkaar gezocht. De trompettist is ze tegen het lijf gelopen toen ze een keer in een café speelde en hij de act na haar speelde. De contrabassist heeft ze ook via contacten gevonden. Vanuit die goede basis die wij met zijn vieren gelijk hadden, mijn liefde voor chansons en die van Yvette voor pop en jazz is het concept ontstaan’. We spelen voornamelijk chansons maar ook wet Engelstalige liedjes en wat van mijn eigen repertoire.

Over de auteur

Just van Westen

Just van Westen (18) Student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Woont zijn hele leven in Enkhuizen en ambieert een toekomst in de sportjournalistiek. Werkt als kok in een restaurant en interesses liggen in film, Voetbal en acteren.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.