Sorteercentrum vermindert Co2 uitstoot

Sorteercentrum vermindert Co2 uitstoot

Avri, Werkzaak Rivierenland en 2Switch werken samen aan een sorteercentrum voor textiel. Avri haalt het textiel op en brengt dit naar het sorteercentrum in Tiel, hier wordt het textiel gesorteerd door mensen die verder weg van de arbeidsmarkt staan, geleverd door Werkzaak Rieverenland en 2Switch zorgt ervoor dat het draagbare textiel komt in de winkels van 2Switch. Het doel: textiel een tweede leven geven, werkgelegenheid bieden en vermindering van CO2 uitstoot.

Een doordacht plan wat al goed op papier staat, maar werkt het in de praktijk straks net zo goed en is het haalbaar wat de drie partijen voor ogen hebben? Om deze vraagstukken te beantwoorden is daarom een proef opgesteld. Het sorteercentrum in het klein, waarbij het wel hetzelfde moet werken als op grote schaal. Deze proef is vanaf januari begonnen en duurt een half jaar. In juli is er een meetmoment hoe het ervoor staat. Voor alsnog gaat de proef goed. Hierbij zijn tien mensen werkzaam van Werkzaak Rivierenland die al het textiel sorteren. Het voorstel ligt nu nog bij de acht gemeentes. Wordt deze goedgekeurd dan wordt het sorteercentrum daadwerkelijk in elkaar gezet. Dit centrum zal vier tot vijf keer groter zijn dan de proef.

Arbeid

Volgens Theo Niënhaus van Werkzaak Rivierenland was de urgentie groot dat er wat moest veranderen. ‘We moeten aan de bak’, aldus Niënhaus. Werkzaak Rivierenland heeft betrekking tot de arbeid wat bij het sorteercentrum komt kijken. ‘Er komen straks dertig betaalde werkplekken en dertig ontwikkelplekken. Deze ontwikkelplekken zijn voor mensen die verder weg van de arbeidsmarkt staan. Dit werk kan een voorbereiding zijn voor een betaalde werkplek’. Deze mensen sorteren het textiel. Eerst wordt uit het opgehaalde textiel het vuil eruit gehaald. Wat over blijft wordt gesorteerd in schoenen, truien, broeken, etc. Daarna wordt er gekeken naar A kwaliteit en B kwaliteit. A kwaliteit wordt teruggestuurd naar kringloopwinkels. Deze kleding kan dan opnieuw worden verkocht. B kwaliteit wordt verder onderverdeeld en gekeken naar het soort textiel. Dit textiel kan worden verkocht aan MKB-bedrijven en deze bedrijven maken hier kleding of andere producten van die weer worden verkocht in Rivierenland.

Textiel en kringloopwinkels

Avri is de inzamelaar van al het textiel. Voor dit project haalde zij het textiel op en vervoerde dit naar onbekende plekken. ‘Het textiel gaat nu overal naar toe en wij kennen deze plekken niet. Wij zien mogelijkheden om dit op een andere manier te doen’, Aldus Cees Brouwer, werkzaam bij Avri. Avri is van de acht gemeentes en heeft daarom de verantwoordelijkheid over dit project gekregen. ‘Het is straks de bedoeling dat wij rechtstreeks het sorteercentrum inrijden. Hierdoor creëren wij ook minder co2 uitstoot’, zegt Brouwer. 2Switch heeft verschillende kringloopwinkels en zij sorteren al langer textiel. ‘2Switch heeft op dit moment al twee sorteercentrales in Nederland staan en in Tiel zou de derde zijn’, Aldus Onno in t’ Veld. ‘Wij als 2Switch brengen de kennis in en sturen het sorteerproces aan. Daarnaast halen wij ook de kleding op die terug naar de winkels gaan.’

Het bestuurlijke voorstel ligt nu nog bij de acht gemeenteraden en op 17 juni krijgen de drie partijen een antwoord.

Over de auteur

Emma Matthee

Mijn naam is Emma Matthee en ik ben 20 jaar oud. Sinds jongs af aan schrijf ik al verhalen over van alles en nog wat. Ik wil graag mijn kennis verbreden over de wereld van de journalistiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *