Foto koningspaar is vergezeld door artikel 1-kunstwerk in raadszaal Culemborg

Foto koningspaar is vergezeld door artikel 1-kunstwerk in raadszaal Culemborg

Kunstwerk gemaakt door Arjan Middelkoop

De gemeenteraad van Culemborg maakt plaats voor een grafisch kunstwerk naast een foto van het koningspaar. Het kunstwerk staat voor gelijke behandeling en het verbod op discriminatie.

Donderdag 9 september heeft de gemeenteraad plaatsgemaakt voor een nieuw grafisch kunstwerk in de raadszaal. Het kunstwerk, gemaakt door beeldend kunstenaar en Culemborger Arjan Middelkoop, verwijst naar artikel 1 van de grondwet. Het artikel bepaalt dat discriminatie niet is toegestaan in Nederland. Naast het verbod op discriminatie wegens godsdienst, levensovertuiging, ras of geslacht vindt Middelkoop het ook van belang dat er niet meer gediscrimineerd mag worden over handicap en seksuele geaardheid. Om deze reden voegt hij dit verbod toe aan het artikel in zijn kunstwerk. Middelkoop loopt met deze toevoegingen vooruit op de actuele grondwet. Dit wordt bevestigd door Burgemeester Gerdo van Grootgeest tijdens de raadsvergadering van 9 september: ‘Ik ken niet veel raden in dit land die artikel 1 ambassadeurs hebben. Dat is denk ik een groot compliment voor deze richting deze gemeenteraad.’

Het kunstwerk bevat naast een aantal quotes ook een afbeelding van de oude spoorbrug. De gemeente laat weten dat het monument staat voor duurzaamheid, innovatie en verbinding. In het kunstwerk heeft Middelkoop de kleuren van de regenboog toegevoegd. Deze kleuren staan voor gemeente Culemborg, een regenbooggemeente. ‘De symbiose van kleuren geeft de diversiteit van het leven in onze stad weer, niet zwart-wit maar alles dat er tussenin zit.’, aldus de Gemeente Culemborg.

Voor de mensen die dit modern grafisch kunstwerk zelf willen bewonderen wordt de stadszaal tijdens de kunstroute op 2 en 3 oktober 2021 opengesteld.

Over de auteur

Sanne Bitter

Ik ben Sanne Bitter, 18 jaar, en zit nu in het eerste jaar van de HBO-opleiding journalistiek in Utrecht. Zelf weet ik al erg lang dat ik de journalistiek in wil! Ik ben erg sociaal, gedisciplineerd, en ben lekker eigenwijs. Met deze eigenschappen hoop ik mooie content te gaan maken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.