KWC introduceert Agora-methode: ‘leerlingen zijn gelijk’

KWC introduceert Agora-methode: ‘leerlingen zijn gelijk’
Foto: https://www.kwc-culemborg.nl/

Het Koninklijk Wilhelmina College in Culemborg, hanteert met ingang van het nieuwe schooljaar een nieuwe manier van lesgeven. Vanaf 2021 kunnen leerlingen gebruik maken van de Agora methode.  

Agora bevat een nieuw systeem, waarin leerlingen van verschillende leeftijden en niveaus bij elkaar komen. De docent bevindt zich wat meer op de achtergrond, waardoor het initiatief volledig bij het kind komt te liggen. ‘Wij gaan er van uit dat een kind een leermachine is, dus is hij automatisch gemotiveerd’, aldus KWC-docent Sjoerd Andringa. Door middel van challenges en persoonlijke ontwikkeling, denkt de middelbare school dat de leerlingen communicatief beter worden, meer motivatie putten uit Agora met als doel een persoonlijk leerdoel op te stellen.

‘‘Een kind raakt zijn motivatie kwijt, want we pakken zijn autonomie af’’

Andringa hamert op het feit dat Agora er is om kinderen het initiatief nemen, meer aan te leren. ‘Een kind raakt zijn motivatie kwijt, want we nemen pakken zijn autonomie af. In plaats daarvan zetten we een lesprogramma neer. Vanuit Agora is dat niet de manier om een leerling gemotiveerd in zijn werk te zetten. Met de Agora-methode, draaien wij het om.’

‘’Je leert jezelf te ontdekken’’

KWC-leerling Noa Huisman denkt dat KWC een goede stap heeft genomen door in zee te gaan met Agora: ‘ik heb drie jaar regulier onderwijs gedaan, maar dit vind ik leuker. Je hebt heel veel vrijheden en je leert jezelf te ontdekken. Tegelijkertijd is dat ook een nadeel, want je moet wel heel zelfstandig zijn.’ Ondanks de vrijheden en haar eigen invulling, heeft Noa wel moeite met de ‘generatiekloof’: ‘ik ben zelf 18 jaar en er zijn weinig mensen van mijn leeftijd. En kinderen van 12 zijn best wel brutaal.’

Liza Risseeuw sprak Noah Huisman en Sjoerd Andringa over Agora:

Over de auteur

Jeroen Immink

Hallo, ik ben Jeroen Immink, ik ben 21 jaar en sinds dit jaar studeer ik Journalistiek op Hogeschool Utrecht. Sport is waar mijn passie ligt, dus wil ik later iets óf in het voetbal, of in de Formule 1.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.