Muzikale avond bij herstart Alzheimer Café

Muzikale avond bij herstart Alzheimer Café

Diane en Liesbeth verzorgen muziek voor de gasten.

In het Bolderhuis in Culemborg is op donderdag 16 september de herstart geweest van het Alzheimer Café. De herstart stond in het teken van wat muziek kan doen voor mensen met dementie. Muziektherapeuten Diane en Liesbeth van ‘Die Liedjes’ zorgden voor een interessante en educatieve avond, waar liedjes van vroeger centraal in stonden.

“Muziek is een prikkel die van buitenaf komt, die in je brein gaat werken op verschillende gebieden waardoor je plezier kan beleven en kan gaan bewegen. Dit doet écht de muziek alleen,” vertelt Diane. Dit was duidelijk terug te zien bij de aanwezigen. Waar de avond begon met rustige muziek, eindigde het met onder andere ’T kleine café aan de haven’, waarbij iedereen luidkeels meezong.

Tussen de muziek door werd er besproken wat voor gevoel er bij de liedjes opkwamen en werden er tips meegegeven over hoe je dit ook thuis zou kunnen gebruiken. Zo kan marsmuziek helpen bij het wandelen en een liedje zingen tijdens het koffie halen helpen bij bewust blijven van de dementerende. Dit was vooral educatief voor de aanwezige mantelzorgers, die dit thuis weleens wilden uitproberen.

Het Alzheimer Café is tot en met december 2021 iedere derde donderdag van de maand, met een ander thema, te vinden in Culemborg. Voor meer informatie kunt u kijken op: https://www.alzheimer-nederland.nl/

Verslaggever Lieke Bastiaansen sprak met Tine Reinders, vrijwilliger bij Alzheimer Nederland afdeling Rivierenland over haar inbreng bij het Alzheimer Café.

https://soundcloud.com/lieke-bastiaansen-1/lieke-bastiaansen-audio-interview-alzheimer-cafe-mixdown/s-XuII0aNbo0K?si=0c091aa4cb50479b9952c11f4647d069&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Roy van den Bosch

Ik ben Roy van den Bosch, 23 jaar en ik zit in het eerste jaar van de opleiding Journalistiek in Utrecht. Geboren en getogen in Apeldoorn, vind ik het erg leuk om mijn wereld nu verder te verbreden in Utrecht. Ik interesseer mij erg in sport en wil hier ook in mijn journalistieke opleiding in verder gaan.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *