Gemeente schrapt plannen nieuw windmolenpark

Gemeente schrapt plannen nieuw windmolenpark

De gemeente Culemborg heeft gehoor gegeven aan het tegengeluid van de bewoners over nieuwe windmolens. Bewoners van Culemborg hadden een petitie ondertekend tegen het plaatsen van zes nieuwe windmolens. De gemeente gaat nu kijken naar alternatieven om energieneutraler te worden.

De gemeente geeft dus gehoor aan de petitie, en laat de initiatiefnemers kijken naar een alternatief plan. Het plaatsen van windmolens wordt niet compleet geschrapt. Zo zou er gekeken worden naar minder hoge windmolens. De inwoners van Culemborg zijn in ieder geval opgelucht dat het eerste plan niet doorgaat, en dat er naar ze wordt geluisterd.

Het begon allemaal in 2017 met een windvisie, waarin voorwaarden staan voor het plaatsen van windmolens. Jan de Rooij, beleidsmedewerker duurzaamheid in Culemborg, zegt hierover: ‘Minimaal 50% zou eigendom van de inwoners worden. Dit omdat projectontwikkelaars geld verdienen aan de molens, maar die hebben niks met Culemborg. Ze hebben dus de lusten maar niet de lasten.’ Dit zorgt ook voor een eerlijke verdeling van de opbrengsten, en deze opbrengsten kunnen weer geïnvesteerd worden in Culemborg.

Eneco en Coöperatie Vrijstad Windwinning maken een plan voor het plaatsen van 6 nieuwe windmolens. De inwoners zijn in het begin bereid om mee te praten over de plannen, maar in 2020 lopen de gesprekken vast. De bewoners eisen onder andere minder windmolens of het gebruik van zonne-energie. Ook zijn ze bang voor gezondheidsproblemen, geluidsoverlast en minder woongenot. De initiatiefnemers gaan verder met hun plannen, en de Culemborgers beginnen een petitie tegen deze plannen. Deze petitie wordt ongeveer 2500 keer ondertekend.

Verslaggever Mees Vogels sprak hierover met Jan de Rooij, beleidsmedewerker duurzaamheid in Culemborg.

Over de auteur

Yenzi Willemsen

Hoi allemaal! Ik ben Yenzi Willemsen, 18 jaar oud en kom uit Tiel. Ik ben eerstejaarsstudent van de opleiding Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben erg geïnteresseerd in politieke ontwikkelingen en zou hier later graag verslag van willen doen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.