Voedselgroep Culemborg krijgt minder steun van overheid dan Voedselbank

Voedselgroep Culemborg krijgt minder steun van overheid dan Voedselbank

Ria Zomer-Leeman, vrijwilligster van de Voedselgroep Culemborg

De voedselgroep in Culemborg heeft het in vergelijking tot de voedselbank een stuk moeilijker in coronatijd. Zo merkte de voedselgroep dat de voedselbank wel subsidie krijgt en de voedselgroep niet. En dit terwijl de voedselgroep een vrijwillige organisatie is die hard moet werken om brood op de plank te krijgen.

Met de komst van corona is de hoeveelheid armoede in Nederland gaan stijgen. Dit had ook gevolgen voor de voedselgroep in Culemborg. Door de komst van corona en de groei van armoede was het vinden van sponsoren voor de voedselgroep lastiger en gingen producten als verse groenten sneller naar de voedselbank dan naar de voedselgroep.  Volgens Ria Zomer-Leeman, vrijwilligster van de voedselgroep, komt dit doordat de voedselbank meer bereik heeft tot omliggende dorpen en het om mensen en gezinnen gaat met een lager inkomen. ‘De voedselbank krijgt veel meer, ik moet zelf achter de spullen aan,’ aldus Ria Zomer-Leeman.

Door de minder makkelijk verkrijgbare producten heeft de voedselgroep het lastig gehad en werden producten soms door vrijwilligers zelf betaald. Eind 2020 is bekendgemaakt dat de voedselbanken in Nederland steun kregen van de overheid. De voedselgroep in Culemborg viel hier niet onder en moest alles zelf blijven regelen. Ondanks de vele moeite en het gebrek aan subsidie wist de voedselgroep toch elke week weer met genoeg pakketten aan te komen.  ‘Het is allemaal gelukt, maar ik had het wel zwaar.’, vertelt Ria.

De voedselgroep in Culemborg geeft de minder gefortuneerde mens steun door elke week een krat met eten aan te bieden. Wat de voedselgroep anders maakt dan de voedselbank is de toegankelijkheid. De voedselgroep helpt mensen en gezinnen die net te veel inkomsten hebben voor steun van de voedselbank, maar te weinig inkomsten om elke week voldoende voedsel te kunnen kopen.

Ria van de Stichting Voedselgroep Culemborg is een enthousiaste vrijwilligster die bereid is om, waar ze kan, mensen te helpen. Saffrone Nijhof heeft een interview met haar afgenomen om erachter te komen wat de voedselgroep precies doet en waar ze voor staan.

Over de auteur

Sanne Bitter

Ik ben Sanne Bitter, 18 jaar, en zit nu in het eerste jaar van de HBO-opleiding journalistiek in Utrecht. Zelf weet ik al erg lang dat ik de journalistiek in wil! Ik ben erg sociaal, gedisciplineerd, en ben lekker eigenwijs. Met deze eigenschappen hoop ik mooie content te gaan maken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.