Gemeente Culemborg beperkt cameratoezicht

Gemeente Culemborg beperkt cameratoezicht

gefotografeerd door Pelin Bilgili

Het college van de gemeente Culemborg schrijft in een beleidsnotitie dat zij terughoudend zullen worden met het cameratoezicht. Het inzetten van deze maatregel wekt discussie op. Dit is namelijk een ingrijpende maatregel. Het inzetten van cameratoezicht zou inbreuk hebben op de privacy van de inwoners van Culemborg.

Cameratoezicht in openbare ruimtes helpt criminaliteit op te sporen en te voorkomen. Met deze toezicht wilt de gemeente het veiliger voor de inwoners van Culemborg maken. Door cameratoezicht kan er sneller worden gehandhaafd wie slachtoffers zijn van vernieling, overlast en geweld.  In dat opzicht heeft het een positieve werking. Wel is er een keerzijde, het installeren van cameratoezicht is geen goedkoop instrument.

Verder is er ook een hoop discussie tussen de inwoners in Culemborg. Zo zijn er inwoners in Culemborg die niet erg onder de indruk zijn van een potentiële cameratoezicht omdat het inbreuk doet op hun privacy. Mirjam Scholten, één van de tegenhangers, geeft aan dat de gemeente al genoeg weet over haar persoonlijke leven. ‘De gemeente weet bijvoorbeeld waar ik woon en wat de waarde van mijn huis is. Ik vind het wel te ver gaan als zij ook weten wat ik in mijn vrije tijd doe’, aldus Scholten. Anderen geven juist aan dat cameratoezicht van belang is voor hun veiligheid, anders hebben ze geen zekerheid. Zo geeft Pieter ten Dam aan, ‘vorig jaar zijn er diverse conflicten gebeurd waarbij de daders sneller opgespoord hadden kunnen worden indien camerabeelden gebruikt werden.’ Daar voegen een aantal inwoners aan toe dat ‘als je je niet prettig voelt waar camera’s hangen, je er maar niet moet komen’. Verder zijn er ook een hoop mensen die geen idee en een mening over dit onderwerp hebben. Zo geeft Jorien Schuurman aan dat de gemeente de keuze moet maken wat voor beide partijen het beste is en dat geen groep moet worden verwaarloosd.

Ten slotte, volgens het college mag pas in specifieke omstandigheden het middel worden ingezet en gebruikt worden. Dus het zal pas effectief zijn in specifieke gevallen.

Verslaggever Daan Morkin heeft een inwoner uit Culemborg hierover gesproken

https://soundcloud.com/user-921184917/daan-morkin-interviews-voorbijgangers-cameratoezicht?si=053c952f7b524538be2f41da941dcbda

Over de auteur

pelin bilgili Bilgili

Mijn naam is Pelin Bilgili en 20 jaar oud en eerstejaars student aan de School voor Journalistiek te Utrecht. Ik ben erg geïnteresseerd in sport, economie en maatschappelijke problemen. Verder ben ik erg nieuwsgierig en vind het leuk om onderzoek te doen naar onderwerpen die ik interessant. Ik kijk erg op naar de sportjournalist van F1 Frederica Masolin.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.