Samen energie besparen met Minder op de meter

Samen energie besparen met Minder op de meter

CULEMBORG – Coöperatie Vrijstad Energie voert het project Minder op de meter uit in Culemborg. Het project zoekt meer deelnemers, want samen met je buren energie besparen is het doel van project Minder op de meter.

Het project Minder op de meter is in april 2021 begonnen. In mei 2021 zijn er al straten geselecteerd, maar sinds de zomer zijn ze officieel begonnen met bijeenkomsten voor bewoners in Culemborg. De projectleiders zijn Judith van Loon en Andrea Zierleyn. Gemeente Culemborg is hun opdrachtgever. Zij vinden het belangrijk dat er een positieve sfeer ontstaat rondom aardgasvrij. Ook wil de gemeente dat de mensen zelf in actie komen.

De wooneigenaren in Culemborg krijgen gratis maatwerkadvies over de energiebesparende maatregelen. Het uitvoeren van de maatregelen, dat moeten de mensen uiteindelijk zelf doen. ‘Wij zijn geen financiële adviseurs’, zegt Andrea Zierleyn, ‘maar we hebben in het systeem wel allerlei tools waar mensen kunnen zien wat het ze gaat kosten en wanneer ze ongeveer de investering ook weer terug verdiend hebben.’

Het eerste doel is om het stappenplan per woning te maken. Elke woning krijgt een maatwerkadvies, dit wordt gefinancierd door gemeente Culemborg. Het energieloket Rivierenland investeert hier ook in, omdat zij een systeem aanschaffen waar Culemborg de pilot voor is. ‘Soms is het handig als je met meerdere huizen iets doet, want dan wordt het goedkoper’, aldus Judith van Loon. ‘Het is nu ook erg interessant, want in het nieuws is aan de lopende band hoe duur de gasprijs op dit moment wordt. Dus hoe hoger de gasprijs wordt, hoe eerder je het allemaal ook terugverdiend hebt.’

Judith van Loon en Andrea Zierleyn hopen dat ze over een jaar twintig straten hebben aangepakt. De doelstelling van Gemeente Culemborg is om in 2040 energieneutraal te zijn. ‘Dat is wat dit project natuurlijk aan bij wil dragen’, Aldus Zierleyn.

Verslaggever Daan Morkin en zijn interview met Judith van Loon en Andrea Zierleyn

 

Over de auteur

Wendy Cirkel

Hallo daar! Mijn naam is Wendy Cirkel. Ik ben 19 jaar en doe de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben erg leergierig, nieuwsgierig en vind het leuk om op onderzoek te gaan. Hier zou ik het allerliefst over willen schrijven!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.