De Kinderboekenweek in Culemborg is feestelijk geopend

De Kinderboekenweek in Culemborg is feestelijk geopend

Het thema van de Kinderboekenweek 2021 is ‘worden wat je wil’. De opening gaat landelijk gepaard met een liedje van kinderen voor kinderen, zo ook bij de Culemborgse basisschool Montessori Parijsch. Met een ingestudeerde dans en het zingen van het lied ‘worden wat je wil’ is de Kinderboekenweek 6 oktober in Culemborg feestelijk geopend.

‘De bovenbouw heeft een beroepenmarkt, ouders hebben zich opgegeven om op school te komen om te vertellen wat hun beroep is. Ze staan dan buiten aan een tafel met spullen en kinderen mogen daar dan heen lopen en vragen stellen’ aldus Joline Mulder, werkzaam bij Montessori Parijsch. Er worden veel activiteiten georganiseerd om de cognitieve ontwikkeling van het kind te bevorderen. Denk bij de bovenbouw aan een voorleeswedstrijd en bij de middenbouw een schrijfopdracht. Alle bouwen maken een lijst met wat zij later willen worden en daar gaan alle bouwen zelf weer op verder. Zo inspireren zij elkaar.

Op woensdag middag hebben alle bouwen (onder-,midden- en bovenbouw) een boekenmarkt, kinderen mogen dan voor 50 cent een boek kopen/verkopen. De kinderen kunnen dan na schooltijd een kleedje neerleggen met daarop de boeken die zij willen verkopen. De laatste vrijdag van de Kinderboekenweek hebben de middenbouw en onderbouw een vossenjacht. Ouders kunnen zich opgeven om vos te zijn (zij beelden dan een beroep uit) en de onderbouw en middenbouw gaan in groepjes de vossen zoeken, die zich in de wijk verstoppen.

Volgens Joline is het belangrijk om Kinderboekenweek te vieren, om kinderen meer leesplezier te geven en om aandacht te besteden aan het lezen. Daarnaast merkt zij ook een positieve verandering bij de kinderen. Ze zijn altijd erg enthousiast en sommige kinderen zijn ineens meer bezig met boeken lezen en doen dit dan ook vrijwillig.

Verslaggever Emma Matthee gaat in gesprek met Herman Wevers van de Bibliotheek in Culemborg.

Over de auteur

Jasmijn Krijgsman

Hoe omschrijf je Jasmijn? Mijn naasten zouden zeggen: ad rem, nieuwsgierig en vooral leergierig. Iemand die zich tot op de bodem verdiept in onderwerpen die zij interessant vindt. Denk hierbij aan geschiedenis (met name de Tweede Wereldoorlog), huidgezondheid, onopgeloste moordzaken etc. Ontzettend uiteenlopend en eigenlijk is er maar weinig dat mijn interesse niet wekt. Ik ben 19 jaar en woonachtig in het mooie Almere. Benieuwd geworden naar de onderwerpen die ik ga behandelen? Houd dan de CuliWeekly in de gaten!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.