Studieschuld is niet mijn schuld

Studieschuld is niet mijn schuld

CULEMBORG – Veel jongeren hebben er al mee te maken, het hebben van een schuld. Je betaald schoolgeld, boeken, boodschappen, abonnementen en misschien zelfs een kamer in een stad waar je studeert. Dat is veel geld. Maar hoe kan je met zoveel uitgaven rondkomen?

Bij DUO kan je maandelijks een bepaald bedrag per maand krijgen. Dit is de basisbeurs en dat krijg je gratis als je je diploma behaald. Maar met dit bedrag kunnen de meeste studenten niet rondkomen per maand, dus lenen ze bij DUO bij. Zodra ze dit doen bouwen ze maandelijks een enorme schuld op wat invloed gaat hebben op de toekomst van de student. “Hoe kom ik nog aan een huis?”

In de tweede kamer is onlangs gesproken om het leenstelsel af te schaffen. Dit zou voor onder andere Juup de Wolf, een student uit Culemborg veel betekenen. “Elke vorm van een gift is welkom”, aldus Juup. “Met rente wil ik liever geen lening, maar als ik op kamers ga moet ik wel maximaal bij lenen. Maar als ik later een huis wil kopen ga ik dat niet voor elkaar kunnen krijgen door mijn schuld. Dan kan ik geen hypotheek krijgen.”

Over de auteur

Jordy Jager

Jordy Jager is 22 jaar en studeert journalistiek aan de Hogeschool te Utrecht. Jordy richt zich vooral richten op het cultuurgebied in Amersfoort.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *