Vianense poort Culemborg afgesloten voor gemotoriseerd verkeer

Vianense poort Culemborg afgesloten voor gemotoriseerd verkeer

De Vianense poort in Culemborg

De tunnel die Oost en West Culemborg met elkaar verbindt, ook wel de Vianense poort, is per 11 oktober afgesloten voor gemotoriseerd verkeer om zo een veiligere fietsomgeving te maken. De tunnel is al meer dan twintig jaar een ergernis van vele Culemborgers.

De afsluiting van de poort is een onderdeel uit het Gemeentelijk Verkeer en Vervoersplan van de gemeente Culemborg. De bedoeling is dat na het sluiten van de Vianense Poort de route van Oost naar West Culemborg een veiligere fietsroute wordt. Sinds er in West-Culemborg veel nieuwbouwwijken bijgekomen zijn is de poort alleen maar drukker geworden. ‘De tunnel is zo smal dat auto’s en fietsers elkaar voortdurend tegenkomen wat leidt tot ergernissen.’ aldus Joost Reus, wethouder van verkeer.

De afsluiting is nog niet permanent maar duurt zes maanden. Het is een proefperiode om te kijken wat de afsluiting van de poort voor de rest van het verkeer betekent. Om de drie maanden zal er een meting plaatsvinden van de verkeerstromen om zo te kijken of de poort afgesloten moet blijven voor het gemotoriseerde verkeer, of weer open moet.

‘Deze poort is altijd al een tweestrijd geweest in Culemborg’, zegt Reus. De sluiting van de poort leidde dan ook tot verschillende reacties. Automobilisten moeten nu omrijden om de binnenstad te bereiken. Volgens Joost Reus zijn veel fietsers en de fietsersbond erg blij met de afsluiting van de poort.

Roy van den Bosch sprak met Joost Reus:

Over de auteur

Liza Risseeuw

Hoi! Ik ben Liza Risseeuw, ik ben 18 jaar oud en ben een eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben erg nieuwsgierig en vind het leuk om onderzoek te doen naar onderwerpen die mij interesseren. In mijn vrije tijd fotografeer ik graag en lees ik veel. Mijn ambitie is om oorlogscorrespondent te worden in het Midden-Oosten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.