Nieuwe minibieb in Culemborg voor jong en oud

Nieuwe minibieb in Culemborg voor jong en oud

Gefotografeerd door Pelin Bilgili

In Culemborg is een nieuwe minibieb aan het einde van de Rijnlaan te vinden. Sirius de Kok (38) heeft de minibieb neergezet voor iedereen die lezen leuk vindt. Hij is zelf ook een boekenliefhebber en vond dat er nog te weinig openbare boekenkasten waren in Culemborg.

Een minibieb is een openbare boekenkast. Een openbare boekenkast is een open of gesloten kast met boeken erin. Een openbare boekenkast staat in een openbare ruimte. Mensen kunnen dan kosteloos en anoniem boeken lenen en ruilen wanneer ze willen. Dit is kosteloos omdat men pas een boek kan krijgen inruil voor een ander boek. Dit is ideaal voor mensen die wat minder geld hebben. ‘Echter is het niet specifiek voor mensen die het wat minder hebben’, zegt De Kok. De minibieb is handig voor mensen die nog thuis boeken hebben in een goeie conditie waar niks meegedaan wordt. ‘Het is dan ook een soort van verspilling idee’, aldus De Kok.

Ook is het doel van een openbare boekenkast dat meer mensen meer gaan lezen.  Echter is dit niet de bedoeling van de minibieb in Culemborg. De Kok hoopt dan ook dat er meer mensen in deze omgeving gebruik gaan maken van zijn minibieb en dat dit mensen stimuleert om te lezen als ze lezen echt leuk vinden net zoals hij zelf. De minibieb is dan ook voor iedereen. ‘Het is een combinatie van zowel kinderboeken als verschillende literatuur boeken’, aldus De Kok.

Het gebeurt af en toe ook weleens dat er een Engelstalig boek in zijn minibieb terechtkomt. De Kok geeft aan hij Engelstalige boeken toch lastig vindt te verruilen omdat de meeste mensen zoals hijzelf waarschijnlijk toch liever Nederlandse boeken lezen. ‘Nederlands is mijn moedertaal dus dat leest een stuk sneller. Ik heb ook geen zin om een woordenboek erbij te pakken om woorden die ik niet ken op te zoeken om vervolgens dan weer verder te lezen. Zoiets onderdrukt het plezier van het lezen wel’, vertelt De Kok.

Over de auteur

pelin bilgili Bilgili

Mijn naam is Pelin Bilgili en 20 jaar oud en eerstejaars student aan de School voor Journalistiek te Utrecht. Ik ben erg geïnteresseerd in sport, economie en maatschappelijke problemen. Verder ben ik erg nieuwsgierig en vind het leuk om onderzoek te doen naar onderwerpen die ik interessant. Ik kijk erg op naar de sportjournalist van F1 Frederica Masolin.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.