Culemborg coulant over appen op de fiets

Culemborg coulant over appen op de fiets

1 op de 3 Nederlanders appt wel eens tijdens het fietsen. Het is een zeer gevaarlijke manoeuvre wat mensen begaan en het kan zelfs levens kosten. Sinds juli 2019 is een landelijke verbod ingegaan voor mensen die willen appen op de fiets. We vragen Culemborg hoe zij kijken naar de kwestie over het appen op de fiets.

4 procent van alle fietsongelukken komt door appen op de fiets. Het is zowel gevaarlijk voor de gene die de overtreding begaat, en ook voor de gene die de dupe kan worden van een fietsongeluk.  Vanaf 19 juli is een landelijk verbod ingegaan op het appen op de fiets, desondanks is het aantal mensen die appen tijdens de fiets niet minder geworden, er worden wekelijks nog honderden boetes uitgedeeld, en de prijs van de boete is ook gestegen van 95 euro, naar 100 euro.

De meeste mensen die de telefoon gebruiken tijdens het fietsen zijn opmerkelijk wijs jongeren. Maar liefst 6 op de 10 jongeren gebruikt de telefoon tijdens het fietsen op een fietspad. Bij ouderen is dat aanzienlijk minder: 1 op de 10. Mannen gebruiken hun telefoon vaker dan vrouwen: 35 procent tegen 25 procent. Wat ook opmerkelijk is is dat Utrecht de stad is waar er het meest gebruikt word gemaakt van de telefoon tijdens het fietsen, maar liefst 44 procent van de Utrechters is deze overtreding wel is begaan.

Ook word het appen op de fiets als zeer irritant beschouwd, 70 procent vind het storend. Maar liefst 84 procent van de ouderen vind dit zelfs storend. Onder jongeren is het appen meer gewild: maar 48 procent vind het een issue dat er mensen zijn die aan het appen zijn tijdens het fietsen.

Bram Könings sprak met de mensen in Culemborg wat zij vinden van mensen die appen op de fiets, en of zij dit stiekem ook wel is hebben gedaan. ‘Ik heb dit nog nooit gedaan! aldus Magetol uit Culemborg.

Stream Fietsen Met Je Telefoon van User 488926686 | Luister gratis online op SoundCloud

Over de auteur

Ramin Mahboubzada

Ik ben Ramin Mahboubzada en ben 21 jaar. Ik ben geïnteresseerd in de politiek, media en de sport. Ik zal de komende tijd in de gaten houden wat er in de omgeving Utrecht en Culemborg gebeurd en zal u onmiddellijk inlichten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.