Nachtwandelingen met kunstenaar Koen Moonen ten einde na succes.

Nachtwandelingen met kunstenaar Koen Moonen ten einde na succes.

Nachtwandelingen met kunstenaar Koen Moonen ten einde na succes.

Kunstenaar Koen Moonen maakt sinds begin Oktober, avond en nachtwandelingen in Culemborg met onbekenden die voor hem de route leiden naar nieuwe kunstwerken. Deze wandelingen hebben het einde bereikt en Moonen is na de laatste wandeling op 30 Oktober klaar voor de expositie.

Deze wandelingen vinden plaats in en rondom de uiterwaarden van Culemborg en altijd in de avond, in het donker of bij schemerlicht omdat dit tijdstip Moonen het meest aanspreekt. Mensen die deelnemen aan de wandeling mogen zelf de route bepalen. Dit is een belangrijk deel van het project. Zo vertelde hij “ik heb me overgegeven aan de Culemborgers. Ik was erg benieuwd wat eruit zou komen als ik hen de route zou laten bepalen, en of het zou verschillen van als ik zelf de route zou lopen.” Zo heeft hij veel bijzondere plekken gevonden, “ingrijpende verhalen” gehoord en nieuwe dingen geleerd. Bijvoorbeeld dat er krabben in De Lek leven ter grootte van schoenmaat 42.

De meeste wandelingen duren een uur maar het hangt af van hoelang de Culemborger wil wandelen. Moonen maakt kunst waarbij de relatie tussen mens en de natuur wordt afgebeeld en in deze residency wordt vooral “de leegte van de natuur afgebeeld.” Op de plekken waar Moonen gekomen is heeft hij foto’s gemaakt en deze op een ouderwetse manier afgedrukt zodat het in een soort negatief is. Het is niet gelopen zoals Moonen van tevoren verwacht had omdat hij veel meer moest plannen en organiseren dan hij had gedacht. Toch vond hij het enorm leuk om te doen en is hij positief.

Mensen waren ook enthousiast en er zijn veel deelnemers geweest. Voor de laatste wandeling gingen er bijna 15 mensen mee. De mensen die deelnamen zijn vooral oudere mensen geweest en helaas weinig jongeren. Na deze residency heeft Moonen een flinke stapel aan foto’s waar hij tevreden over is, en een nieuwe ervaring opgedaan.

https://soundcloud.com/semmi_x/semmi-van-der-vegt-interview-met-koen-moonen-mixdown?si=bc7475e6e1a54d0987bcd1132556f38f

Over de auteur

semmi van der Vegt

Ik ben Semmi Van der Vegt, spontaan, vrolijk, nieuwsgierig en knettergek. Ik ben 17 jaar oud, en ik zit nu in mijn eerste jaar journalistiek te Utrecht. Ik ben er lekker vroeg bij dus :). Ik hou van tekenen en creatief bezig zijn. Ook ben ik veel bezig met muziek en sport. Van A naar B pak ik mijn longboard en bevind ik mij het liefst tussen de mensen. Ik heb veel interesse in het sociale aspect van de mens, in het speciaal misdaad en andere taboes. Mijn doel als journalist is om documentaires te maken en teksten te schrijven die mensen vanuit een ander optiek laat kijken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *