Ouderen in verbinding met jongeren

Ouderen in verbinding met jongeren

Josette Jansen samen met het boekje gemaakt door Jong Present

Jongeren die bellen met ouderen om een leuk gesprek te hebben, maar ook om de eenzaamheid te verminderen wat veel onder de ouderen voorkomt. Dat is het project wat vanaf zes december voor de tweede keer gaat starten.

Boven Lekkers aan de Lek, pastel gekleurd koffietentje met allerlei goed uitziende lekkernijen, zit het kantoor van Hub Kwartier met in het midden een grote gekleurde tafel met houten stoelen. Op deze plek werkt Josette Jansen, coördinator bij Present Culemborg.

Zes december start voor de tweede keer het project waarbij jongeren zes weken lang iedere week één keer met ouderen in gesprek gaan via de telefoon. Dit project is gestart vanwege de toenemende eenzaamheid onder de ouderen. ‘Ik kwam niet veel eenzaamheid tegen, mensen zitten dan in hun eigen huis en dan zie ik niet dat zij zich eenzaam voelen. Wel heb ik gesproken met hulpverleners. Zij vertellen en zien ook dat veel ouderen eenzaam zijn’, aldus Jansen. Bij dit project worden jongeren gekoppeld aan een ouder iemand en krijgen zij een boekje waar allerlei thema’s en vragen in staan om een fijn gesprek met elkaar te hebben. ‘Het is een project om elkaars leefwereld beter te leren kennen’, vertelt Jansen.

Jansen merkte dat eenzaamheid als invalshoek niet veel mensen aantrok om mee te doen aan dit project. ‘Eenzaamheid is schaamtevol en ook een kwetsbaar onderwerp. Tijdens het belgesprek zal dit onderwerp dan ook niet aan bod komen.’ Jong present heeft, van de eerste uitvoering van dit project, samen met de jongeren van de Maranathakerk in Tricht een boekje gemaakt. Het boekje heeft een goed design waarin alle kleuren van de regenboog in terugkomen. Ook is het overzichtelijk en er staat per thema een lijst met vragen die de jongeren kunnen stellen. Voorbeelden van thema’s zijn: hobby’s, sport, muziek en familie. Het gesprek kan overal over gaan. De jongeren zijn natuurlijk vrij om zelf ook vragen te verzinnen. Jansen zegt hierover: ‘Het gesprek kan oppervlakkig zijn, maar het gesprek kan juist ook meer de diepte ingaan.’ Het kan soms wel lastig zijn om een jonger individu te koppelen aan een ouder individu. ‘Hier wordt wel naar gekeken’, zegt Jansen. Zo noemt zij ook een voorbeeld van een jongetje van twaalf jaar oud die tijdens de voorbereiding weinig praatte. Jansen vroeg zich af of dit jongetje wel het gesprek gaande kon houden. Zij koppelde hem aan een oudere man met dezelfde interesses. Na het gesprek vertelde het jongetje met veel vreugde dat de man net als hij van geschiedenis houdt en orgel speelt.

Tijdens de eerste uitvoering van het project is het bellen via videobellen gegaan. Dit was toen een drempel en is aangepast naar bellen met de telefoon. ‘Het gaat er niet om dat je elkaar kunt zien, maar het gaat echt om het contact’, vertelt Jansen. ‘Voor jongeren is bellen interessant aangezien zij daar niet zo vertrouwt mee zijn. Je kunt in betrekkelijk korte tijd zelfs telefonisch contact maken met iemand, dat blijft wel een bijzonder fenomeen.’ Jansen hoopt dat dit project in de toekomst vaker zal gaan plaatsvinden. ‘Het staat nu helemaal. Als je een ouder en een jonger iemand hebt kunnen ze van start.’

Verslaggever Jasmijn Krijgsman gaat tijdens het audiobericht dieper in op het project. 

https://soundcloud.com/jasmijn-krijgsman/interview-josette-jansen/s-BYNSqNHulxT

Over de auteur

Emma Matthee

Mijn naam is Emma Matthee en ik ben 20 jaar oud. Sinds jongs af aan schrijf ik al verhalen over van alles en nog wat. Ik wil graag mijn kennis verbreden over de wereld van de journalistiek.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *