Oranje actie tegen vrouwengeweld

Oranje actie tegen vrouwengeweld

Foto: Jill Hilhorst

Het stationsgebouw kleurt vanaf donderdag 25 tot en met 10 december oranje. Orange The World vraagt zo actie voor het geweld tegen vrouwen en meisjes van over de hele wereld. In wel 100 landen zullen er gebouwen 2 weken lang oranje verlicht zijn.

      

De natte rode herfstbladeren hopen zich op tegen de rand van de hoger geplaatste stenen stoep, die zijn gevallen van de flinke boom gelegen naast het oranje gekleurde stationsgebouw. Het is een rustige herfstige donderdagavond. Monica Wichgers (wethouder) bevindt zich op het station. Haar hoge hakken tikken duidelijk hoorbaar op het bijna verlaten stationsplein, dat ondanks het oranje schijnsel troosteloos oogt. Op de grond, net voor de ingang van de stations poortjes spuit zij met een graffiti bus oranje verf op de grond.  Er legt een sjabloon op een perfecte plaats op de stenen, goed zichtbaar voor iedereen die het station binnen gaat. Als het sjabloon is ingevuld wordt de boodschap zichtbaar: Stop geweld tegen vrouwen. Naast de tekst staat een hand die een stopteken maakt. Zichtbaar tevreden richt ze zich weer op. Wichgers: ‘Iedere 10 dagen sterft een vrouw als gevolg van geweld om het simpele feit dat zij vrouw is. Orange The World wil dat dat stopt. De kleur oranje staat voor de nieuwe dag; de dag waarop dit geweld verleden tijd is.’ Culemborg doet dit jaar voor de derde keer mee met de wereldwijde actie van UN Women Nederland en diverse kleinere organisaties voor vrouwenrechten. Waar twee jaar gelden de molen oranje kleurde en vorige jaar een installatie op de varkensmarkt, is dit jaar het stationsgebouw aan de beurt. De actie wordt in Culemborg vertegenwoordigd door een vrouwelijke vrijwilligersgroep genaamd Orange Culemborg.

Niet iedereen heeft door waarom het station oranje kleurt. Megan van Gendt, 18, stapt het station uit en ziet de oranje gloed. Weet ze waar ze naar kijkt?  ‘Goh,  ik heb eigenlijk geen idee waarom dit is. Ik zou denken dat het iets te maken heeft met het koningshuis.’ Louise de Jong, 21, komt snel voorbij, haar trein gaat bijna vertrekken. Ze wil wel snel iets zeggen: ‘Het ziet er gezellig uit maar dat het iets te maken heeft met het stoppen van geweld tegen vrouwen, dat haal ik er niet uit. Daar zou ik niet snel zijn opgekomen.’ Er  zijn ook voorbijgangers die wel op de hoogte zijn van het project. Hellen Köhler (54) zegt dat ze het op social media voorbij heeft zien komen. ‘Harstikke goed dat ze er aandacht aan besteden, want naast veel vrouwen en meisjes in de rest van de wereld, zal dit vast en zeker ook in Culemborg spelen.’

In Culemborg komt geweld en seks misdrijven bij 4 op de 1000 inwoners voor, aldus allecijfers.nl. Hoe dit percentage verdeeld is tussen geweld en seks misdrijven, is niet duidelijk. Volgens fonds slachtofferhulp liggen de cijfers over geweld tegen meisjes en vrouwen waarschijnlijk hoger dan bekend, omdat slachtoffers zich schamen of zich niet veilig voelen om het te melden.

Het speciale thema van dit jaar is preventie. Orange Culemborg gaat zich hier de rest van het najaar voor inzetten, onder andere door te lopen in een landelijke demonstratie. Volgens hen wordt vaak gedacht dat de oplossing voor geweld tegen vrouwen en meisjes bij henzelf moet worden gezocht, Maar mannen en jongens kunnen juist het verschil maken. Hierom roepen zij alle mannen en jongens op om zich uit te spreken. Wil je nu al actie kunnen ondernemen doneer geld of teken een petitie op de site van Orange The Wordt 2021 of meld je aan voor de demonstratie 28 november in Amsterdam.

Wat kun jij doen als je huiselijk geweld vermoedt of als je zelf hulp nodig hebt? Bel 0800 2000.

Bij noodsituaties bel altijd 112.

Stream Interview met wethouder Monica Wichgers (VVD) van Ramin Mzada | Luister gratis online op SoundCloud

Over de auteur

Jill Hilhorst

Mijn naam is Jill Hilhorst. Ik ben 19 jaar oud. Ik heb veel interesses en ben snel enthousiast en altijd nieuwsgierig, vandaar dat ik journalistiek studeer. Naast school, kook en eet ik graag uitgebreid met mijn vriendinnen. Misschien wordt ik later wel culinair journalist?

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.