Koninklijk bezoek bij uitreiking van Jantje Beton prijs

Koninklijk bezoek bij uitreiking van Jantje Beton prijs

Beatrix arriveert bij het stadhuis van Culemborg

Culemborg had woensdag 24 november de eer om de uitreiking van de Jantje Beton Prijs te organiseren. De prijs werd door prinses Beatrix uitgereikt aan de gemeente Leiden als meest speelvriendelijke gemeente van Nederland. Leiden houdt deze titel voor één jaar, hierna wordt de prijs opnieuw uitgereikt. De andere genomineerden dit jaar waren Apeldoorn en Almere.

De afgezette Oude Vismarkt was al afgeladen met Culemborgers die niet konden wachten om prinses Beatrix te zien. De uitreiking van de Jantje Beton Prijs werd in het stadhuis van Culemborg gehouden, maar Culemborg deed dit jaar nog niet mee. ‘Dit jaar was de eerste keer dus er deden nog maar tien gemeentes mee en we hopen dat er over twee jaar 340 gemeentes meedoen.’ Vertelde Sanne de Vries, een van de vakjuryleden van de Jantje Beton Prijs, over de deelnemende gemeentes.

Prinses Beatrix heeft uiteindelijk samen met een van de kinderen uit de kinderjury de prijs aan de gemeente Leiden uitgereikt. De vak- en kinderjury prezen Leiden voor het inclusieve speelbeleid. ‘Ik vind het belangrijk dat iedereen mee kan spelen.’ Zei Tessa, een van de kinderen in de kinderjury. De vakjury was erg tevreden met de speelruimtenorm van gemeente Leiden, namelijk een speelruimtenorm van 10%. Leiden stelt dus 10% van de openbare ruimte open voor speelruimte voor kinderen, hierdoor is voor iedereen een speelruimte in de buurt van hun huis.

De vakjury ontving van de gemeentes die meededen informatie over hun speelbeleid. De gemeentes moesten een filmpje maken waarin duidelijk wordt gemaakt wat hun plannen waren voor het speelbeleid en hoe ze dit willen realiseren. Ook werd er gekeken naar de richtlijnen die de gemeentes hebben op het gebied van speelruimte, dus hoeveel procent van de openbare ruimte gebruikt wordt voor speelgelegenheden. Een ander belangrijk punt is hoe inclusief het speelbeleid is en dat dus elk kind kan spelen, ook als je een beperking hebt. Na het analyseren van al deze gegevens bepaalde de vakjury wie er, van de tien deelnemers, door gingen.

Dave Ensberg-Kleijkers, de directeur van Jantje Beton, woont zelf in Culemborg en dat maakt het alleen maar vanzelfsprekender dat de prijs hier werd uitgereikt. Prinses Beatrix was aanwezig omdat zij al vanaf het begin van Jantje Beton, in 1968, een warm hart had voor het doel. Eerst was Beatrix een bestuurslid bij Jantje Beton, maar ze is sinds 1980 beschermvrouwe van de stichting.

Jantje Beton is een organisatie die zich sinds 1968 hard maakt om meer speelkansen en speelruimte te creëren voor kinderen. Ze leggen dan vooral de aandacht op kinderen in kwetsbare posities, zoals kinderen met een fysieke of mentale beperking, deze kinderen worden namelijk vaak vergeten tijdens het spelen. In 2024 hoopt Jantje Beton dat 90% van de jongeren, tot en met 18, wekelijks vrij buiten speelt.

Verslaggever Pelin Bilgili sprak in Culemborg met twee van de vakjuryleden, Sanne de Vries en Froukje Hajer.

Over de auteur

Daan Morkin

Mijn naam is Daan Morkin, ik ben 18 jaar en ik breng jullie graag al het nieuws in Culemborg. Ik ben heel erg geïnteresseerd in actualiteiten, politiek en de maatschappij. Deze interesses hoop ik ook in mijn nieuws uit te lichten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.