Officiële opening boekhandel Tomey

Officiële opening boekhandel Tomey

Een grijze lucht ligt boven Culemborg, maar dat drukt de pret van deze boekenliefhebbers niet. Op zaterdag 20 november is de officiële opening van boekhandel Tomey. Een week hiervoor hebben zo’n honderd bewoners Gerard Tomey geholpen met het verhuizen van de dozen uit zijn winkel. Zaterdagochtend verzamelen Culemborgers zich voor het stadhuis.

Tientallen bezoekers staan glunderend bij het stadhuis, terwijl er een vrolijk muziekje speelt op de achtergrond op de markt. Ieder die zich heeft verzameld, heeft een eigen boek meegenomen om te laten signeren door Gerard Tomey. Er wordt opgeroepen om klaar te staan voor de foto, en vol trots houdt elk van hun een boek omhoog. 

Na het fotomoment verplaatst de stoet zich een aantal meter verderop, naar de nieuwe locatie van de winkel. Wethouder Monica Wichgers, ondersteund door kinderwethouder Fiene Lammertink, voert de officiële openingshandeling uit. Een trompetspeler op de achtergrond geeft extra sfeer, ondanks dat zij officieel geen onderdeel is van de openingsceremonie. Onder de boekenliefhebbers is geroezemoes over hoe goed zij wel niet speelt. Zodra zij uitgespeeld is en haar applaus heeft gekregen, begint wethouder Monica haar verhaal. 

“Gerard, ik vind het heel bijzonder om hier te mogen staan met jou. Ik vind dat jij de gedachte ‘wees loyaal, koop lokaal’ heel helder hebt gemaakt in onze stad. Al deze mensen vinden het heel belangrijk dat jij hier bent met jouw boekhandel en dat jij hier blijft. De verhalen die jij gehoord hebt in de afgelopen tijd waar al deze mensen jou geholpen hebben, ik denk dat dat van ons een applaus voor al deze mensen vraagt.” Zo vertelt de wethouder. 

Een groot applaus volgt, en het is tijd om de lintjes door te knippen. De kinderwethouder leest nog een gedicht voor. “Het boek is de machinist, de tafel is de trein. Ze brengen me naar elke plek waar ik wil zijn”, zo sluit Fiene Lammertink haar gedicht af. Gezamenlijk knippen Monica en Fiene de linten door, en de boekhandel is officieel geopend. 

“Hartverwarmend, zoveel mensen die klaarstaan voor onze winkel”, vertelt Gerard Tomey met een grote glimlach op zijn gezicht. Het idee dat zoveel mensen samenkomen vanwege zijn winkel, ontroert hem. Hij hoopt dan ook dat zijn winkel in de toekomst een bron van samenhorigheid kan zijn, gezien hij merkt dat mensen vanwege corona juist behoefte hebben aan contact. Hij is dankbaar dat hij zoveel mensen dit boekenmoment kan bieden. 

“Die tafel daar,” hij wijst naar een tafel die nu volstaat met bloemen, “gaat een leestafel zijn. Hier kunnen mensen in de winkel rustig zitten om te lezen. Ook worden er evenementen en workshops georganiseerd, zoals damwedstrijd, een poëzieclub en volgende week is er een workshop foto analyseren.”

De aanleiding voor de verhuizing, was het tot einde komen van het huurcontract van Tomey’s vorige locatie. Hij zette de cijfertjes naast elkaar, en uiteindelijk stonden de meeste plusjes op verhuizen. Wat bijzonder is, is dat veel klanten naar Tomey toekwamen om te melden dat ze wilden helpen met de verhuizing.

De Roos van Culemborg heeft de organisatie van deze verhuizing op zich genomen. Op zaterdag 13 november vormden zo’n negentig mensen een lange rij tussen de oude locatie van Tomey en de nieuwe locatie. Alle dozen die verhuisd moesten worden, gingen zo de hele ketting door. ‘s Avonds hebben nog tien man meegeholpen met de laatste spullen verhuizen. Zo was deze verhuizing al in één dag afgerond. 

Na de officiële opening, blijft het een drukte van jewelste. Alle boekenliefhebbers uit Culemborg staan te popelen om de nieuwe winkel te bewonderen en Gerard Tomey krijgt continu complimenten en felicitaties van bezoekers, over hoe mooi de winkel wel niet is. 

Marnie Stelwagen is ter plaatse voor een audioreportage van deze feestelijke gebeurtenis.

https://soundcloud.com/marniestelwagen/audioreportage-boekhandel-tomey/s-3BYv9YIifNL?si=693810ab84b4459c91932ce42583409f

Over de auteur

Bianca van Steeg

Na getogen te zijn in Spakenburg ben ik verhuisd naar Utrecht voor de opleiding journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Mijn interesses liggen enorm uitgebreid, van gamen tot kunst tot de paardensport. Je zult mij dus zien schrijven over van alles en nog wat.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *