Horecaondernemers zitten met hun handen in het haar door de nieuwe coronamaatregelen

Horecaondernemers zitten met hun handen in het haar door de nieuwe coronamaatregelen

De terrassen op de markt waren zo goed als leeg

Vanaf zondag 28 november zijn er nieuwe coronamaatregelen ingegaan, hierbij zat ook de maatregel dat horecagelegenheden hun deuren om 17:00 moeten sluiten. De horecagelegenheden in Culemborg moeten zich nu ook gaan aanpassen aan de nieuwe maatregelen. De klanten vinden het ook spijtig dat de restaurants en cafés al weer eerder sluiten.

In Brasserie Het Kasteeltje zat men nog te genieten van hun laatste drankje voordat de deuren om 17:00 gingen sluiten. ‘We zien onze omzet nu al terug lopen, onze grootste omzet zit namelijk tussen vijf en elf uur.’ Vertelde Roland van Ommeren, de eigenaar van Het Kasteeltje. De nieuwe maatregelen zorgen ervoor dat de horecagelegenheden de meest winstgevende tijden mislopen, namelijk het dineren. Veel restaurants en cafés gaan nu weer bezig met afhalen bij de restaurants, ‘We zijn met allemaal initiatieven bezig zoals Thuisbezorgd, daar hadden we ons nog niet bij ingeschreven.’ Vertelde Van Ommeren over hoe hij zijn tent draaiende gaat houden. Het aantal mensen die in de stad zijn neemt ook af, hierdoor komen mensen ook minder snel langs voor een spontaan kopje koffie in de middag. Horecaondernemers vinden dat de rek eruit is, het is voor hun lastig om hun tent draaiende te houden in deze lastige tijden.

De horecagelegenheden hopen dat ze met de kerst meer versoepelingen krijgen zodat ze dan optimaal gebruik kunnen maken van de kerstdrukte. ‘We denken dat het nog wel langer gaat duren voordat we weer open kunnen.’ Aldus Van Ommeren. Restaurants worden nu gedreven om met oplossingen te komen voor hun misgelopen omzet. Veel restaurants adverteren nu met folders voor een kerstdiner aan huis, hiermee hopen ze nog een klein beetje te kunnen profiteren van de drukte van kerst.

Ook vinden de klanten het jammer dat de cafés, restaurants en kroegen eerder sluiten dan voorheen. Werkenden kunnen doordeweeks niet meer een drankje doen bij hun favoriete kroeg na een drukke dag op het werk. ‘Ik ga normaal elke vrijdag met een paar collega’s na het werken het terras op maar nu kan dat helaas niet meer.’ Vertelde Annelot Snijders, een voorbijganger die onderweg was om een kopje koffie te doen. ‘Ik ben nu wel echt een keer klaar met het heen en weer gaan van het coronabeleid.’ Zei Patrick Schoots, terwijl hij zijn laatste biertje van de middag bestelde. De klanten hebben ook het gevoel dat de overheid de horeca in de kou laat staan. ‘De horeca heeft al zo lang geleden onder het huidige coronabeleid, de overheid kan zo eigenlijk niet door blijven gaan.’ Zei Marije van der Sloot, een voorbijganger op de markt.

Zowel de klanten als de horecaondernemers zien het dus niet langer zo doorgaan. Ze hebben het gevoel dat de overheid geen duidelijk plan heeft voor de horeca en ze vrezen dat dit zo nog een tijdje doorgaat. Een andere voorbijganger, Tessa Bergers, zei: ‘Ik hoop dat we snel gaan versoepelen, maar ik vrees dat we zo nog wel een hele tijd doorgaan.’

Pelin Bilgili ging in Culemborg in gesprek met bewoners van de stad en horecaondernemers.

https://soundcloud.com/user-66347287/horeca-interviewen-nieuwe-maatregelen-corona-reportage-mixdown/s-OUJOhbjQrmg?si=36338d041602474fb14ef70da4eb4171

Over de auteur

Daan Morkin

Mijn naam is Daan Morkin, ik ben 18 jaar en ik breng jullie graag al het nieuws in Culemborg. Ik ben heel erg geïnteresseerd in actualiteiten, politiek en de maatschappij. Deze interesses hoop ik ook in mijn nieuws uit te lichten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *