De nationale dag van de vrijwilliger is een dag op 7 december waarin alle vrijwilligers een extra blijk van waardering ontvangen. Zo ook bij Buurtcentrum Bolderburen, waar ook in deze moeilijke tijd nog veel vrijwilligers te vinden zijn. Grote activiteiten zoals schilderen, voetbalavonden of karaoke zit er door corona helaas even niet meer in. Maar is het buurtcentrum leeg? Zeker niet.
Een walm aan lijmgeur treed de neus binnen als je de zwarte houten deur open doet om het buurtcentrum te betreden. Een tafel vol met knutselende vrouwen heten je welkom in het knus ingerichte buurtcentrum. De dames zijn bezig met het knutselen van waxinelichtje houders, geheel in de kerstsfeer natuurlijk. Je slentert de grote deur door naar een nog grotere ruimte versierd met regenboog slingers. Hier zie je links van de deur twee mannen dammen met een vrijwilliger, die hier volgens de wijkcoach Karin is om haar Nederlands te verbeteren. Rechts bevind zich een grote keuken waar direct een vrouw uit komt met toastjes voorzien van allerlei smeersels. Ze biedt iedereen er een aan en je voelt gelijk de sfeer. Je voelt je welkom. Er speelt Nederlandse muziek door de boxen naast de net opgezette kerstbomen. Ja echt, het zijn er twee. Eén vol met rode ballen en versiersels en de ander met regenboog lichtjes. Je kunt plaats nemen tussen deze kerstbomen in, wel zo gezellig.
‘Dit buurtcentrum zou er niet zijn als er geen vrijwilligers zouden zijn’. Als personeel van een welzijnsorganisatie is een buurtcentrum niet te runnen. Hier zijn simpelweg vrijwilligers voor nodig. De vrijwilligers organiseren de activiteiten met de ondersteuning van Elk Welzijn. ‘Ik vind eigenlijk alle activiteiten die wij organiseren leuk, maar de favoriet van iedereen is toch wel het schilderen’, aldus vrijwilliger Henk. De kleurrijke schilderijen die de cursisten maken hangen dan ook door het hele buurthuis heen.
‘Alle medewerkers die bij ElkWelzijn werken krijgen een kaartje en een kleinigheidje’, aldus Karin. ‘Wij zijn eigenlijk altijd wel druk bezig om de vrijwilligers te laten zien hoe fijn wij het vinden dat zij er zijn.’ ElkWelzijn vindt het belangrijk dat ook de mensen die anderen verwennen, zelf ook verwend worden. ‘Eens in de zoveel tijd hebben wij vrijwilligersoverleg en ik zorg dan altijd dat er iets lekkers aanwezig is’, ‘Dat vind ik dan leuk om te doen, een patatje of pizzaatje halen’, zegt Karin.
Volgens Karin is elk moment van aandacht voor vrijwilligers goed. Als het landelijk gebeurd kun je goed meeliften op die landelijke bekendheid. ‘Ik ben hier gekomen als flexer met het idee om eens in de zoveel tijd te komen, maar ik ben hier nu bijna elke dag’ aldus Henk. Het is volgens Henk en Karin belangrijk dat als je vrijwilligerswerk doet, je dit doet vanuit je hart en omdat je echt plezier hebt in wat je doet. ‘Anders houd je dit echt niet lang vol’, zegt Karin. Voor Henk en zijn vrouw Inge, die tevens ook vrijwilliger is bij Bolderburen, is het werk een plek om creatief te kunnen zijn. ‘Als Inge niet met creatieve ideeën en activiteiten zou komen, zouden alle ouderen nu alleen thuis zitten.’ Ze merken nu ook dat de ouderen die regelmatig meedoen met de activiteiten, zelf met ideeën beginnen te komen. Denk aan een buurt BBQ afgelopen zomer. Zonder dat ene appje in de gezamenlijke groepsapp hadden alle ouderen die avond alleen gegeten in plaats van samen.
Verslaggever Emma Matthee gaat verder in gesprek met Karin en Henk:
https://soundcloud.com/user-905612308/emma-matthee-internationale-vrijwilligersdag/s-xaLqHjt35a2?si=e435668ae69a4b148220777c093a37a5&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing