GroenLinks Culemborg maakt verkiezingsprogramma bekend

GroenLinks Culemborg maakt verkiezingsprogramma bekend

De ovonde in Culemborg

Eind november heeft GroenLinks Culemborg hun kandidatenlijst en verkiezingsprogramma bekend gemaakt. Het verkiezingsprogramma heeft veel plannen, waaronder het aanpakken van de woningnood in Culemborg. Viktor van Eeden vertelt hier meer over tijdens een kopje koffie.

Op de markt van Culemborg is het rustig. Binnenkomen in een het restaurant komt een warme lucht en een geur van koffie je tegemoet. Viktor van Eeden is met zijn twintig jaar de jongste lijstduwer van GroenLinks Culemborg. Na wat te drinken te hebben bestelt, vertelt hij een weddenschap te hebben met een vriend om voor 10 jaar geen koffie te drinken. Verder vertelt hij dat hij lid is van Operatie Klimaat Culemborg en zich al langer inzet voor het milieu, en op die manier betrokken is geraakt bij GroenLinks Culemborg.

Het belangrijkste standpunt uit hun verkiezingsprogramma volgens van Eeden is het uitvoeren van een groen beleid. Tim de Kroon, de eerste lijsttrekker voor de partij bevestigt dit: ‘Wat wij willen is dat er advies en steun komt voor mensen om duurzame energie aan te leggen.’ aldus de Kroon. Zo willen ze ook de aanleg van zonnepanelen en isolatie ondersteunen, en dit buurt voor buurt in Culemborg doen. Een ander belangrijk punt uit hun verkiezingsprogramma is het bouwen van betaalbare, sociale huurwoningen in het stationsgebied. ‘Wij zien dat veel starters en ouderen geen betaalbare woning kunnen vinden en willen met urgentie starten met het bouwen van deze woningen.’ vertelt de Kroon. Hun keuze voor het stationsgebied, bevestigt de Kroon, is omdat het makkelijk te bereiken is en naast het station ligt. Ook vindt de partij dat het stationsgebied veel meer groen kan gebruiken. ‘Wij willen meer groen aanleggen, en noemen dit ook wel groene oases, dit zijn plekken buiten waar mensen lekker kunnen zitten met warm weer en waar kinderen buiten kunnen spelen.’

De industrie en de werkgelegenheden die nu in het stationsgebied zitten worden ondersteund bij het verplaatsen naar een andere locatie wanneer de woningen er gebouwd zouden worden. De partij wilt zoveel mogelijk werkgelegenheid behouden, en ook juist vergroten met de bouw van deze woningen.

De locatie is volgens GroenLinks Culemborg ideaal voor nieuwbouwwoningen, maar de verkeersverbinding ernaartoe niet. Ze willen de huidige verbinding naar het stationsgebied, de beruchte ovonde, op de schop. ‘Wat wij willen is een fiets- en voetgangerstunnel naar het stationsgebied. Op dit moment zitten er twee restaurants op de ovonde, deze zouden wij willen verplaatsten naar de spoorzone waar ook de nieuwe woningen zouden komen, om ruimte te maken zodat het gemotoriseerde verkeer en het langzame verkeer van elkaar gescheiden blijft’, aldus de Kroon. Dit moet voor een betere, en vooral veiligere doorstroming van het verkeer zorgen.

Viktor van Eeden vertelt dat de partij ook werkt aan hun zichtbaarheid in Culemborg. Zo gaat hij elke eerste zaterdag van de maand langs deuren in Culemborg om mensen te spreken en te flyeren. ‘Zo kan je pijlen wat mensen in Culemborg willen, het is belangrijk om te weten wat zich hier afspeelt,’ vertelt hij enthousiast.

Bram Könings sprak met Viktor van Eeden:

Over de auteur

Liza Risseeuw

Hoi! Ik ben Liza Risseeuw, ik ben 18 jaar oud en ben een eerstejaars student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. Ik ben erg nieuwsgierig en vind het leuk om onderzoek te doen naar onderwerpen die mij interesseren. In mijn vrije tijd fotografeer ik graag en lees ik veel. Mijn ambitie is om oorlogscorrespondent te worden in het Midden-Oosten.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.