Culemborgers helpen elkaar met zelfgemaakte kersttasjes

Culemborgers helpen elkaar met zelfgemaakte kersttasjes

Kersttasjes uit 2019 met zelfgemaakte spullen

Culemborgers helpen elkaar is een facebook groep met inmiddels 2800 leden. In deze groep helpen Culemborgers elkaar onderling met alles waar hulpvraag voor is. Om de mensen die een (extra) pittig jaar hebben gehad een steuntje in de rug te geven organiseren Bonnie, Diana en Yvonne dit jaar voor de tweede keer een kerstactie. Ze maken tasjes met zelfgemaakte spullen en maken een rondje Culemborg om al deze tasjes af te leveren bij vaak nietsvermoedende mensen.

De heaters op het nog lege terras van restaurant Streek staan aan. Een mini golfje aan hitte raakt je nek. Het ziet er binnen zo gezellig uit dat we besluiten om toch binnen plaats te nemen. De glazen deur met gouden letters van het restaurant zwaait open. Een walm aan net afgebakken lekkernijen treed de neus binnen bij binnenkomst.

We besluiten om aan de ronde tafel te gaan zitten, vlak naast de met lege bierflesjes gemaakte kroonluchter. Een energieke en vrolijke vrouw loopt onze kant op: het is Bonnie, één van de initiatiefnemers van de kerstactie. We bestellen wat fris en Bonnie vertelt ons over het burgerinitiatief.

“Het is vooral in deze tijd van verdeeldheid kei mooi om te laten zien dat mensen tijd en energie in elkaar willen steken en er voor elkaar willen zijn”

‘Wij organiseren dit jaar voor de tweede keer de kerstactie’, vertelt Bonnie. ‘Wij maken kersttasjes met van alles en nog wat er in, denk aan een zelfgemaakte likeur en kerstkransjes.’ De tasjes zijn specifiek bedoeld voor mensen die een extra pittig of gewoon moeilijk jaar achter de rug hebben. Vaak geven ze zichzelf niet op, maar worden ze opgegeven door iemand uit hun omgeving die vindt dat hij/zij/hun wel een extra oppeppertje kan gebruiken aan het eind van het jaar.

‘Wij hebben ervoor gekozen om zoveel mogelijk zelfgemaakte spullen in de tas te stoppen, omdat wij het idee hebben dat dat juist extra laat zien dat mensen echt aan je denken en met je bezig zijn’, aldus Bonnie. ‘Het kunnen doen van deze actie komt echt door de hulp van iedereen in de Facebook groep’, benadrukt Bonnie.

‘Ze kunnen doneren doormiddel van een tikkie die in de groep staat, maar er zijn ook een hele boel mensen die spullen doneren.’ Vorig jaar zijn er 30 tasjes gemaakt en weggegeven en dit jaar zetten ze in op 40, maar er is veel animo voor dus het zullen er waarschijnlijk meer worden.

De Facebookgroep is echter niet enkel en alleen bedoeld voor de kerstactie. ‘We zetten in principe echt in op burenhulp, dus het verbinden van hulpvraag met hulpaanbod.’ Dit zijn vaak simpele dingen. Denk aan de honden die uitgelaten moeten worden als mevrouw door haar rug is gegaan of boodschapjes die gehaald moeten worden voor iemand die positief getest is op het coronavirus. De reacties op deze hulpvragen is overweldigend. Soms moeten de opmerkingen zelfs gesloten worden, omdat er zoveel mensen hulp willen bieden. ‘Het kost tijd en energie, maar het levert me ook veel positieve prikkels op’, zegt Bonnie.

De tasjes zullen aankomende vrijdag en zaterdag worden rondgebracht. Bonnie kijkt nu al uit naar volgend jaar, want dan is deze actie er uiteraard weer.

Verslaggever Emma Matthee gaat verder in gesprek met Bonnie:

https://soundcloud.com/user-905612308/emma-matthee-kerstactie/s-nocj8HbXsCk?si=ef02495ce3e44f25b21ea506e92ba451&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Jasmijn Krijgsman

Hoe omschrijf je Jasmijn? Mijn naasten zouden zeggen: ad rem, nieuwsgierig en vooral leergierig. Iemand die zich tot op de bodem verdiept in onderwerpen die zij interessant vindt. Denk hierbij aan geschiedenis (met name de Tweede Wereldoorlog), huidgezondheid, onopgeloste moordzaken etc. Ontzettend uiteenlopend en eigenlijk is er maar weinig dat mijn interesse niet wekt. Ik ben 19 jaar en woonachtig in het mooie Almere. Benieuwd geworden naar de onderwerpen die ik ga behandelen? Houd dan de CuliWeekly in de gaten!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *