HUBCast: Aflevering 1 ~ Binnen- en buitenstedelijk bouwen

[aesop_image img=”https://svjmedia.nl/cynthiaverspeek/wp-content/uploads/sites/573/2023/04/Ontwerp-zonder-titel-4.jpg” panorama=”on” align=”center” lightbox=”on” captionsrc=”custom” captionposition=”left” revealfx=”off” overlay_revealfx=”off”]

Er is al jaren een groot woningtekort, zo ook in Utrecht. Daarbij verwacht de gemeente ook de snelst groeiende stad te worden met een toename van 100.000 Utrechters de komende 20 jaar. Om dit probleem op te lossen moeten er woningen gebouwd worden.

De plek waar die gebouwd moeten worden, staat al jaren ter discussie, onder andere in de Utrechtse politiek. De gemeenteraad is opgedeeld in 2 kampen. Zo willen bijvoorbeeld de partijen GroenLinks en PVDA dat al deze nieuwe woningen binnen de bestaande stadsgrenzen gebouwd gaan worden, het binnenstedelijk bouwen. Daartegenover staan onder andere de VVD en D66, zij willen buitenstedelijk gaan bouwen en de grenzen van Utrecht uitbreiden.

Een voorbeeld van een geslaagde buitenstedelijke wijk in Utrecht is Leidsche Rijn, deze Vinex wijk laat zien dat er in Utrecht behoefte is aan het wonen naast de stad. Door de verbinding met de gele brug voelen de inwoners zich nog steeds een Utrechter. Toch moet er op meerdere plekken gebouwd worden. Een grote groep ziet het voor zich om in polder Rijnenburg te gaan bouwen. Deze locatie ligt onder de Meern en moet zorgen voor een nieuw buitenstedelijk gebied in Utrecht. Ook in de huidige stad wordt veel gebouwd. Een voorbeeld hiervan is de Merwedekanaalzone, waarbij de bevolkingsdichtheid in de stad juist verder toeneemt.

Onder leiding van presentatoren Sanne van der Linden en Julian Fillekers wordt dit thema uitvoerig besproken samen met gasten. Hiervoor schuiven Peter Boelhouwer, als woningmarkt expert van de TU Delft, Gertjan te Hoonte als raadslid van de VVD en Jeroen Drewes van KAW-architecten aan.