De toekomst van Sloterdijk

De toekomst van Sloterdijk

Een gebied met veel potentie: Sloterdijk. Daar moet gebruik van worden gemaakt. De vernieuwingen die in dit deel van Amsterdam komen gaan we te horen krijgen in de livestream op 29 november van Pakhuis de Zwijger. We gaan er achter komen hoe de leefbaarheid in Sloterdijk verbetert gaat worden. Dit programma heet ‘Sloterdijk in transitie’.

Om vijf voor zeven in de avond begint livestream van Sloterdijk in transitie. Meerdere gasten zitten er al in, maar er worden nog vijf minuten gewacht tot dat iedereen is er. Om stipt zeven uur introduceert Tayfun Balcik het programma. Hij vertelt dat er in deze livestream er specifiek wordt gepraat over de vijfenzeventighonderd nieuwe woningen die gaan komen in Sloterdijk.

Tim Verlaan (Assistant professor in Urban History) introduceert kort de geschiedenis van het gebied Sloterdijk. Ook gaat Roel Kupers (senior-project manager Sloterdijk-Centrum bij gemeente Amsterdam) een beetje in op de uitleg van Tim, maar vertelt voornamelijk wat de toekomst van Sloterdijk gaat brengen. Er gaat een ’50/50’ omgeving ontstaan, dat houdt in dat er een deel met werkplekken en een deel met woningen gaat komen. ‘Het gevoel van onveiligheid is aanwezig, omdat er s’Avonds niemand is’, vertelt Roel. ‘Je hebt ook lange stukken met niks’, vult Tayfun aan. Hier willen ze dus een verandering in brengen, en dat hopen ze met de ’50/50’ omgeving te kunnen bereiken. Er wordt gevraagd door Tayfun hoe de 50% woningen worden verdeelt. Roel vertelt dat de verdeling 40% sociale huur, 20% vrije sector en 40% middel-duur is.

Er wordt een ‘ongemakkelijke vraag’ gesteld. ‘Ik heb op de site van New Metropolis gekeken, en er staan niet echt mensen zoals ik in, alleen maar autochtone witte Nederlanders’, zegt Tayfun. Hij vraagt hoe inclusief het Sloterdijk gebied gaat worden. Roel antwoord hier op dat ze zeer inclusief gaan zijn, de betaalbaarheid is volgens hem best goed geregeld en er komt genoeg plek voor jong, oud, gezinnen en alleenstaande. Ook bij het multicultureel deel zit het volgens hem wel goed, aangezien Nieuw-West een best multiculturele wijk is en vaak mensen binnen de buurt willen verhuizen. 

Tayfun vraagt zich af of de jongeren in Nieuw-West voorrang krijgen voor de nieuwbouw die gaat komen in Sloterdijk. Hij vraagt aan Roel hoe hij daar in staat. Waarop hij antwoord ‘Waar je voorrang geeft, zet je andere op achterstand.’. Hoe dan ook is hij zelf wel een voorstander van dit idee. 

Veronique Misteli (Misteli creative agency en UPtown Sloterdijk) is de nieuwe spreker die te horen is. Na de korte inleiding voor Veronique, vertelt ze dat ze een cadeau bij zich heeft. Ze was van plan om het deze avond aan Tayfun te geven, wat jammer genoeg niet kan, aangezien ze door de huidige Corona-maatregelen niet bij een kunnen komen. Het cadeau is een fles wijn die komt uit de ‘Tuin van Bret’, dat is een bedrijf in Sloterdijk. Veronique vertelt dat de droom is om iets te ontwikkelen wat mensen naar Sloterdijk toe trekt. Dit wordt ook wel ‘placemaking’ genoemd. Ze wilt dat er activiteiten komen in het gebied, waar ze deze zomer al een stap mee hadden gezet. Ze hadden namelijk een theatervoorstelling. Ook staan sportactiviteiten op lijst voor Sloterdijk. Zo gaat er ook een andere factor ontstaan voor mensen om naar het gebied te komen, buiten wonen en werken.

Over de auteur

Yasmin Davidson

Eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht. 18 jaar.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.