Leefbaarheid en veiligheid Masterplan Zuidoost

Leefbaarheid en veiligheid Masterplan Zuidoost

Foto: Unsplash

In het Masterplan Zuidoost wordt er gestreefd naar verbetering van de buurt, een belangrijk uitgangspunt van dit plan is om transparant te blijven en de mensen op de hoogte te houden. In het programma van Pakhuis de Zwijger worden verschillende onderwerpen besproken van het masterplan, waaronder leefbaarheid en veiligheid. 

Stappen vooruit maken 

Dionne Abdoelhafiezkhan, moderator van het programma, zit aan tafel met de verschillende gasten. Ze stelt de vraag: Welke stappen zijn er gezet om de leefbaarheid en veiligheid te verbeteren? Naast haar zit Stadsdeelvoorzitter van Amsterdam Zuidoost, Tanja Jadnanansing, met wie ze een vriendelijke band lijkt te hebben. “Het is een veelkoppig monster.” verklaart Tanja. Ze legt uit dat wanneer je voor meer veiligheid wilt zorgen, er geïnvesteerd moet worden in onderwijs, wonen en werken. Ook geeft ze aan dat er veiligheidsopgave ’s zijn die niet alleen gelden in het stadsdeel Zuidoost, maar over het hele land. Tanja kondigt tevreden de komst van de buurtrechter aan, samen met het wijk actieteam, die zich samen in hetzelfde complex bevinden. “Je gaat naar een plek, je kunt je verhaal doen en je krijgt meteen de hulp die je nodig hebt.” vertelt de stadsdeelvoorzitter met enige trots in haar stem. Samen met de politie, hulpverlening en voorzitters van veiligheid in de buurt vormen ze ‘team veiligheid’.

Straatverlichting wordt naar het licht gebracht 

Een belangrijk punt dat toch snel over het hoofd kan worden gezien: straatverlichting. Dionne roept het probleem op en vraagt zich af of er inmiddels straatlantaarns zijn gekomen op de plekken waar ze eigenlijk al twintig jaar geleden moesten staan. Saundra Williams, programmadirecteur Masterplan Zuidoost, schiet in de lach en zag de vraag blijkbaar al aankomen. “Ik wist dat je deze vraag ging stellen, en het antwoordt daarop is nee.” geeft ze toe. Ondanks dat het probleem nog niet is opgelost, beaamt Saundra wel dat het een proces is waar ze in zitten. Dionne graaft in haar scherpe geheugen en herinnert de programmadirecteur eraan dat ze vorige keer bij het tafelgesprek aangaf dat het probleem met de straatlantaarns iets was wat ze ‘meteen gingen regelen’, en knipt met haar vinger om aan te geven hoe makkelijk dat blijkbaar werd aangekondigd. Het is ingewikkelder dan het lijkt. Saundra vertelt dat er eigenlijk verkokerd met de vraag naar meer belichting op de straten wordt omgegaan. Daarmee bedoelt ze te zeggen dat er veel verschillende mensen over het onderwerp gaan en dat zo een beslissing door veel procedures moet voordat er echt actie kan worden genomen. Williams vertelt dat verlichting iets doet met het gevoel van veiligheid voor mensen. Ondanks dat Saundra haar belofte nog niet waar heeft kunnen maken, is dat zeker iets waar ze in de toekomst naar uitkijkt.

Welzijn en welvaart in Venserpolder 

Stephany Biezen, directeur going social, meld dat ze samen met een sterk vrouwenteam een intentieverklaring hebben getekend van het Masterplan Zuidoost voor het zorgen voor een lokaal verankerde economie in Venserpolder. “Wij zijn vrouwen van kleur, door die identiteit kijken we op een bepaalde manier naar de omgeving om ons heen.” zegt Stephany. Ze vertelt dat vrouwen vaak natuurlijke dragers zijn van zorg, en dat veiligheid ook deel uitmaakt van een sterkere sociaaleconomische buurt. “Je kunt niet zeggen dat je in een goede buurt woont als je kinderen daar niet veilig op straat kunnen spelen.” legt ze uit. De directie van het masterplan gelooft in de potentie van de dames en geeft hun alle tijd om een wijkonderneming te starten waarin ze als vrouwen de ‘dragers van de community’ zijn. In deze wijkonderneming zal er gewerkt worden om het leefklimaat, de welvaart en het welzijn van de bewoners in Venserpolder  te verbeteren. “Welvaart en welzijn kun je niet los van elkaar zien.” zegt Dionne. Daar is Biezen het mee eens. “Het gaat niet alleen om euro’s binnenhalen in Venserpolder.”

Vaarwel tegen de wip kip 

Speeltuinen die veilig en wel onderhouden zijn, dat speelt een rol in de leefbaarheid in Zuidoost. Op de achtergrond van het scherm is een wel erg moderne speeltuin te zien met een glijbaan aan elke hoek van de stalen constructie. Saundra vertelt dat speeltuinen niet duidelijk zijn aangekaart in het masterplan, en dat het onder meer valt onder de behandeling van de ontwikkelingsbuurten. “Hoe zorg je ervoor dat je kind vrolijk door een viaduct kan lopen, dat er normaal fladderig en eng uitziet?” stelt ze als voorbeeld. Er wordt kritisch gekeken naar welke buurten de meeste aandacht nodig hebben zodat die in het masterplan verwerkt kunnen worden. En ook of de speeltoestellen nog van kwalitatief niveau zijn. Stephany verkondigd dat er ook gekeken moet worden of de toestellen nog wel van deze tijd zijn. “Er kunnen leuke boomstammen worden neergezet waar de kinderen op kunnen klimmen, in plaats van een wip kip neerzetten.” zegt ze waaruit blijkt dat ze niet erg enthousiast is over de wip kip.

Over de auteur

Vivian Luik

Student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht 21 jaar Amsterdam

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.