Nieuwe manier van Amsterdams wonen doormiddel van SPOT nieuwbouw.

Nieuwe manier van Amsterdams wonen doormiddel van SPOT nieuwbouw.

Met een grijze lucht die boven langs zweeft, wordt er toegekeken op de bouwplaats van de toekomstige wolkenkrabbers van het bouwplan SPOT in Amsterdam Zuidoost, een korte loopafstand van station Bullewijk. Starend op wat momenteel alleen bestaat uit rauwe grond en ondergrondse waterleidingen, is het fascinerend om het proberen in te beelden; nieuw Amsterdams wonen.

De toekomstige internationale stad ervaring zal in het Amsterdamse SPOT te vinden zijn. De algemene opmaak van het bouwplan bestaat uit vier wolkenkrabbers, waarvan twee de langste wolkenkrabbers in Amsterdam zullen zijn eenmaal voltooid, samen met  lagere gebouwen die allemaal deel uit gaan maken van de gemengde woon- en werkwijk. Rond de 1,900 toekomstige  open ruimtes zullen bestaan uit nieuwe woningen opgemaakt uit verschillende grote, van studio’s naar penthouses – huur en koopwoningen, en 13,000 vierkante meter kantoorruimte, met een overige 4.000 vierkante meter ruimte voor dergelijke voorzieningen. Het masterplan zelf komt van KAAN Architecten, met het voorstel afkomstig van vastgoedontwikkelaars QOD en DUQER. Het bouwproces is in eind januari van 2021 van start gegaan aan de Hogehilweg dertien en vijftien, met als doel om in 2022 de eerste woningen op de markt te zetten.

Spot behoort tot een grotere gebiedsontwikkeling van het Amstel III gebied, wat inhoud dat de grond van rond het Amstel gebied tot en met het AMC met tijd en volledige opknapbeurt zal krijgen, zoals door middel van bijvoorbeeld de bouw van een nieuwe studentencampus, woningen, uitgebreide horeca en dergelijke voorzieningen.

Over het werkelijke bouwproces vertelt projectmanager Sjaak Hittenberg verder, ‘ Dit gaat de tweede zuidas worden.’ vertelde hij enthousiast toen hij zijn verwachtingen van het eindresultaat omschreef, ‘in tien jaar zal je deze wijk niet meer herkennen voor wat het nu is.’ aldus Hittenberg. Dit voornamelijk vanwege de extreme hoeveelheid groen die geïntroduceerd gaat worden aan de buurt zodra het bouwproces compleet is. De wolkenkrabbers zelf krijgen dak tuinen die vanaf boven als een smaragd van kleur zullen stralen, met parken en natuur omringend. Het SPOT maakt ook deel uit van het toekomstige Hondsrug Park, wat in samenhang met een groene verblijfsplek en stukken natuur de nieuwbouwontwikkelingen zal verbinden. ‘Er komt een kinderdagverblijf, allemaal winkels en dergelijke, en met een omgeving zoals de Arena met al het winkelen dat je daar al kan doen zal een bouwproject zoals dit zeker toevoegen zijn aan het stadsdeel.’. Verder lichtte Hittenberg toe dat er meerdere gebouwen rondom het bouwterrein binnen de komende tijd ook gesloopt gaan worden om ruimte te maken voor nieuwbouw, door vervolgens naar 7 gebouwen te wijzen, waarvan twee al in het sloopproces zitten.

De SPOT zal voor meerdere mensen zeer aantrekkelijk zijn, aangezien het bouwplan specifiek is gebaseerd op het tegemoet komen van zo veel mogelijk wensen van inwoners in en rondom de Bullewijk omgeving. In Zuidoost is er al langere tijd een grote vraag naar een verbeterd milieu en uitgebreider groen in de omgeving. Deze wens alleen al valt snel terug te vinden binnen het bouw plan. Een ander voorbeeld is dat van de wens voor meer parkeerruimtes, wat ook terug te vinden valt binnen het plan voor twee nieuw parkeergarages.

Bewoners zijn grotendeels enthousiast over de toekomstige SPOT, met meerdere voorbijgangers kijkend naar de adverterende borden voor het bouwplan. Een van deze voorbijgangers zijn woorden functioneren als mooie opsomming van de indruk die het bouwplan hoopt te maken, ‘New york!’.

Over de auteur

Isabella Humphreys

Mijn naam is Isabella Humphreys, ik ben 20 jaar en eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *