Telefonische hulp van student tot student

Telefonische hulp van student tot student

Studenten zijn de volgende generatie die moet zorgen voor de verbetering en progressie van de samenleving. Maar studenten zijn ook de generatie met de grootste mentale problemen, daarom bedacht Elin Swaan samen met een medestudent: All Ears. Een studenten initiatief die een telefoonnummer heeft voor studenten die een luisterend oor nodig hebben.  

Op een kleine maar warme kamer in Amsterdam zit een student te typen op zijn laptop. Wanneer de telefoon overgaat begint er een gesprek op te bloeien met een andere student die heeft gebeld omdat hij of zij wat kwijt wil. Het gesprek verloopt rustig en is na tien minuutjes afgelopen. Deze manier van een luisterend oor is het nieuwe normaliter voor verschillende psychologie studenten die helpen met het project van All Ears. Zij hebben zich opgegeven om studenten te helpen met bepaalde problemen, zoals psychische problemen of problemen thuis. Bij al deze problemen bieden de psychologie studenten een luisterend oor en gaan ze in gesprek met de bellers. Het idee is een mooie oplossing voor studenten die met iets zitten wat zij kwijt willen. 

Toch wilde Elin Swaan wel iets duidelijk maken. ‘We zijn dit initiatief begonnen om studenten het gevoel te geven dat naar ze wordt geluisterd, maar wij zijn er niet om ze echt te helpen of te “genezen”. We sturen daarom de studenten met erge klachten of problemen door naar de professionele psychologen op de UVA.’ All Ears was een idee wat ontstond vanuit de coronacrisis. Elin kwam samen met haar medestudent op het idee, omdat zij veel mensen in hun eigen omgeving zagen op de universiteit die kampte met bepaalde problemen. ‘We zagen gewoon een groot aantal mensen wat het steeds moeilijker kreeg en het niet altijd mentaal goed konden hendelen, en toen dachten wij dat het misschien slim is om psychologie studenten een bepaalde praktijkervaring te geven en daarbij tegelijk hulp te bieden aan studenten met problemen.  

Sinds de zomervakantie zijn er 50 belletjes geweest, maar nu de UVA promotie heeft gedaan over All Ears en verschillende media er ook aandacht aan hebben besteed. Stijgt het aantal belletjes wel al een beetje en hoopt Elin dat dit door zal gaan zodat All Ears zo veel mogelijk studenten kan helpen. ‘De psychologie studenten die wij nu als vrijwilligers hebben weten wat voor vragen zij moeten stellen en hebben echt wel al een goede vaardigheid in psychologie. Dus alle studenten die bellen zullen wij proberen te ondersteunen.’  

Dit initiatief zou zomaar een positieve impact kunnen hebben op de gezondheid van veel studenten, daarom is de hoop er dat studenten er goed gebruik van maken. 

 

Over de auteur

Julian van Kampen

Eerste jaars student, hogeschool Utrecht

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.