Jongeren Maken de Stad

Jongeren Maken de Stad

Foto: Unsplash

Het Nieuw Amsterdam Manifest is een door Pakhuis de Zwijger gecreëerde samenstelling van ambities voor een stad voor iedereen. Jongeren zijn de toekomst, en in het programma ‘jongeren maken de stad zijn verschillende jonge activisten uitgenodigd om hun stem te laten horen. Met de gemeenteraadsverkiezingen in aantocht, wordt er gekeken naar de bijdrage die jongeren kunnen meegeven aan de stad.

Lana Lente, activist en kraker Hotel Mokum, legt uit hoe er een terugkerend probleem voorkomt in de stad. In de jaren 80’ kwamen de krakers, die vervolgens weer de kop werden ingedrukt. Nu lijkt zich, voornamelijk onder jongeren, een woningnood te zijn ontstaan. Al meerdere protesten en stakingen hebben zich plaatsgevonden maar het probleem lijkt nog steeds niet te zijn opgelost. Lana is woordvoerder van de actiegroep ‘Pak Mokum Terug’, afgelopen jaar oktober kraakten ze het leegstaande hotel Marnix en gaven het de nieuwe naam: Hotel Mokum. Eind november was het feest voorbij en werden de krakers het hotel uitgezet, desondanks gaan ze gewoon door met kraken. Niet alleen de woningnood speelt een rol in de crisis, ook over het milieu maken jongeren zich zorgen. “Zo kunnen we van verschillende problemen één probleem maken.” zegt Lana. Ze legt uit dat de problemen in samenhang vallen met elkaar, dus als je het ene aanpakt tackle je indirect ook het andere. 

Het klimaat staat dringend op het lijstje onder jongeren, tenslotte zijn zij diegene die later het probleem moeten oplossen als er nu niks aan wordt ondernomen. Friday’s for Future activist Sytze Fortuin, is vijftien jaar oud en al drie jaar bezig met actie voeren. Hij denkt dat de oplossing kan worden gevonden in het samenwerken met elkaar. Het milieu is iets wat ons allen aangaat en daarom is het van groot belang dat iedereen zijn steentje bijdraagt in deze crisis. “Het is nog niet te laat.” zegt Sytze. Op zijn jonge leeftijd is hij al zeer betrokken bij de spelende problemen onder jongeren en wil dat het serieus genomen wordt, hij kaart ook het probleem aan van de extreem lange wachtlijsten voor jongeren in de mentale gezondheidszorg. In 2021 steeg het aantal zelfdoding onder jongeren met maar liefst 15% procent. Of dit in verbinding kan worden gebracht met corona is nog niet zeker (nosstories). 

Angel is de kinderburgemeester van Amsterdam en heeft als taak om voor de belangen op te komen van de jongeren van Amsterdam. Zij geeft de suggesties en wensen van de kinderraad door aan de gemeente. Met de mogelijk nieuwe ‘generatietoets’ die zal worden ingevoerd, zal er meer aandacht worden gegeven aan het betrekken van de kinderraad. Het kabinet gaat in gesprek met verschillende jeugdorganisaties, de planbureau’s, de Raad van State en de Sociaal Economische Raad om de generatietoets in te voeren bij de nieuwe wetgeving. Op 16 maart 2022 zijn de nieuwe gemeenteraadsverkiezingen. Sade, lid van de kinderraad, zit als een echte dame aan tafel. “Ik zit in de kinderraad omdat ik een goed voorbeeld wil zijn voor alle kinderen van Amsterdam en het belangrijk vindt dat de mening van kinderen gehoord wordt, alle kinderen van Amsterdam zijn belangrijk, want wij zijn de toekomst!”  

Bouke van Balen, is student aan de Universiteit van Twente en podcaster van Red de Millenial, hij onderzoekt de vooroordelen die spelen op zijn generatie. “Wij zijn te pussy om te rellen, dus we gaan maar podcasten.” In de podcast gaat het over de generatie van kind tot student, die in grote hoeveelheden worstelen met eenzaamheid in deze coronatijd en ook nog eens de verwoeste economie mag gaan opknappen. Bouke vindt dat de jongeren hun stem mogen laten horen: “Wees is boos!”

Over de auteur

Vivian Luik

Student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht 21 jaar Amsterdam

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.