Kleine bedrijven in zwaar weer door onzekerheid

Kleine bedrijven in zwaar weer door onzekerheid

De QR-code bij de snackbar.

Na de afkondiging van de tweede lockdown kwamen veel ondernemers in zwaar weer. Hoewel de media steeds meer attendeert op de uitdagende omstandigheden voor de veelal kleine ondernemers, blijven de benodigde maatregelen of financiële steun uit.  Zo schrijft de Trouw: ‘Juist veel kleine bedrijven hebben het zwaar vanwege alle beperkende corona-maatregelen en de haperende economie.’ Het Financieel dagblad meldt dat ruim de helft van kleine ondernemers minder verdient dan het minimumloon.

Bij de ondernemers ligt vooral de grote vraag wanneer zij duidelijkheid krijgen. De uitzichtloosheid en onvoorspelbare versoepelingen of verscherpingen van de coronamaatregelen maakt het voor hen onwaarschijnlijk moeilijk om verwachtingen te scheppen. De onzekerheid of zij zich moeten voorbereiden op een heropening waar zij moeten voldoen aan de strenge eisen of juist drastische maatregelen moeten treffen om zich financieel in te dekken is groot en vermoeiend.

Een bijkomend effect is dat ondernemers zich niet alleen in de steek gelaten voelen maar soms zelfs ervaren dat de Gemeente, politie of handhaving het openblijven hen zelfs extra moeilijk maakt. Zo ook Waqas Asim, hij heeft samen met zijn vader een kleine snackbar in zuidoost. De snackbar staat op een basketbalveld in de H-buurt en heeft een verbindend effect op haar inwoners. In het dagelijks leven voor corona hadden zij geen problemen met handhaving en werd er juist erkent dat de snackbar een neutraliserende sfeer bracht.

In dit audiofragment vertelt Waqas hoe het voor hem en zijn familie is om in deze omstandigheden je familie te moeten onderhouden en wat dat inhoudt voor de toekomst.

Over de auteur

Mylène Vermeij

Student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.