Protestactie ‘Kapsalon Theater’ in de Nieuwe KHL

Protestactie ‘Kapsalon Theater’ in de Nieuwe KHL

Na de aangekondigde versoepelingen van afgelopen week, reageerde de cultuursector verontwaardigt dat zij nog wel dicht moeten blijven. Als reactie hierop kwam Acteur Diederik Abbinge op het idee van een kapsalon theater. Aangezien kappers wel weer open mogen wil hij een theater voor één dag veranderen in een kapsalon, waarbij in de ‘wachtruimte’ geluisterd kan worden naar een liveoptreden. Cabaretière Sanne Wallis de Vries vond dit zo’n goed idee dat ze een oproep deed aan alle podia in het land om ook mee te doen. De oproep kreeg al snel veel gehoor, en in Amsterdam doet onder andere de nieuwe KHL in Oost mee. Jan Krabben, samen met zijn broer Gerard, is verantwoordelijk voor de dagelijkse gang van zaken bij het podium. Jan is erg blij dat de actie is opgepikt door het hele land: “Wij zijn al twee jaar zo goed als dicht, één jaar helemaal, en een ander jaar met heel veel beperkingen. We zijn boos, we willen gewoon open. Zo simpel is het.”

De lockdowns van de afgelopen twee jaar hebben een grote impact gehad op het bedrijf, zegt Jan. “Het is financieel een groot probleem. Natuurlijk is er steun, maar het is nooit genoeg om alles te dekken. We bouwen enorme schulden op die we in de toekomst weer terug moeten betalen, maar het is nog de vraag of dat gaat lukken. Daarnaast blijkt steeds maar weer dat cultuur achterin de rij staat.” Op de vraag of de nieuwe KHL vaker mee gaat doen met dit soort acties kan Jan nog geen antwoord geven. Wel verschijnt er een glimlach op zijn gezicht als de vraag wordt gesteld. “Dit is natuurlijk een geweldig initiatief, het is breed opgepikt samen met de grotere instellingen zoals het concertgebouw. Daardoor heeft het nog wat meer draagkracht. Ik sluit het niet uit, maar het hangt er van af wat er de komende week besloten wordt.”

In de hoek van de zaal zit een visagiste en een kapper, die terwijl de muziek wordt gespeeld hun klanten voorzien van een opknapbeurt. Op het podium verschijnen ondertussen allerlei artiesten met veel verschillende muziekstijlen. Van Amsterdamse klassiekers begeleidt op piano, tot Franse chansons, Spaanse salsa en Americana met de gitaar. Christophe Chaplé zingt al dertig jaar lang zijn Franse liederen voor het Amsterdamse publiek, en hoopt dat ze met deze actie een teken van verzet tonen tegen de ‘onzin’ van de maatregelen. “Misschien kunnen we toch een beetje open. Er moet meer stabiliteit komen, niet steeds van open naar dicht. Ik wil dat we weer samen kunnen zijn, met publiek, in het echt.”

Na een dik uur vol met muziek wordt iedereen verzocht om via de achterdeur het pand weer te verlaten. Bij de deur staat een collectebus waar mensen een donatie achter kunnen laten, iets wat bijna iedereen gul doet. Er werd vooraf nog gevreesd dat de BOA’s het feest zouden komen verstoren, maar uiteindelijk hebben zij hun gezicht niet laten zien. Het publiek verlaat de zaal met een tevreden glimlach om weer verder te gaan met hun dagelijkse leven. Een van de toeschouwers noemt de actie een ‘warm bad’: “Het was heerlijk, ik heb dit heel erg gemist. Ik wil alles steunen om te helpen dit weer open te krijgen”

https://soundcloud.com/minshcraft/kapsalontheater/s-APfbZmzf8XY?si=98c30a6ed668400c953b943af8c5982b&utm_source=clipboard&utm_medium=text&utm_campaign=social_sharing

Over de auteur

Joost Verra

Journalist. Nieuwsgierig, kritisch en feitjesverslinder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.