Positief perspectief voor de Kunst en Cultuur sector.

Positief perspectief voor de Kunst en Cultuur sector.

Op 25 januari zijn de nieuwe maatregelen aangekondigd door Premier Mark Rutte en de minister van Volksgezondheid Ernst Kuijpers, die van effect gaan op 26 januari. Ondanks stijgende besmetting cijfers binnen Amsterdam, zijn veel versoepelingen aanwezig binnen deze toespraak. Een grote hoeveelheid van deze versoepelingen zijn gericht op de Horeca, evenementen, kunst en cultuur sectoren, met de deuren die vervolgens weer open kunnen.

Sinds het begin van de pandemie twee jaar geleden heeft de Kunst en cultuursector veel schade meegemaakt. Van rond de 2.6 miljard euro in misgelopen geld dat nog steeds ontbreekt uit de kassa, naar huiverige bezoekers die niet weten welke maatregelen waar toegepast worden. Op negentien januari werd een gezamenlijk gesprek georganiseerd bij Pakhuis de Zwijger namens de Kap en Beautysalon acties die dezelfde dag plaatsvonden vanwege de frustratie namens de maatregelen binnen de sector. Aan de hand van de persconferentie blijkt dat deze acties en bijbehorende gesprekken invloed hebben gehad op het besluit van vandaag.

De persconferentie gaat van start met het woord van de minister van volksgezondheid Ernst Kuijpers, die begint met het omschrijven van de afgelopen twee jaren ‘We zijn geslingerd tussen laag en hoogte punten.’. Meneer kuipers vertelt verder over hoe ondanks de stijgende besmettingscijfers en corona patiënten, er toch vandaag een grote stap genomen gaat worden in het versoepelen van de maatregelen, en benoemt hierbij als reden dat het risico dat hiermee genomen wordt goed overwegen is met de schade die verricht wordt op de gezondheid en samenleving van Nederland. Na verdere uitleg en toelichting over relevante cijfers en het belang van vaccinaties en booster prikken , rond hij zijn gedeelte van de toespraak af met het sentiment “willen we de maatschappij openhouden, dan zijn wij allemaal verantwoordelijk.’ 

Vervolgens wordt het woord overgedragen aan Premier Mark Rutte, die zijn gedeelte van de toespraak begint met een optimistische maar duidelijke toon ‘Wij zetten vandaag een grote stap om Nederland meer van het slot te halen, terwijl de besmetting cijfers echt door het dak gaan.’ en benadrukt dat ondanks de stijgende cijfers in combinatie met mogelijke toekomstige tegenstrijdigheid, het OMT het een verantwoord besluit vindt. Onder dit besluit valt de verandering naar openingstijden van vijf uur in de ochtend tot tien uur s’avonds. “Nog belangrijker-’ onderbreekt Premier Rutte ‘,omdat achter alle begrijpelijke noodgrepen van de laatste weken, achter alle acties en alle emotie, zulke grote problemen en spanningen zitten, dat wij bewust de grens van wat mogelijk is opzoeken.’ Aldus Rutte, die verder vertelt dat hiermee het risico wordt genomen dat het land met een paar weken nogmaals geconfronteerd kan worden met een mogelijk Jojo beleid wat betreft de maatregelen. Om dit te vermijden wordt namens Mark Rutte geadviseerd om naar naleving, controle en handhaving van deze ingaande versoepelingen te streven. ‘Laten wij er samen voor zorgen dat Nederland verder opengaat, en dus ook verder open kan blijven .‘.

Welke maatregelen gaan er dan precies in vanaf morgen 26 januari, specifiek binnen de horeca, evenementen, kunst en cultuur sectoren?Mark Rutte legt vervolgens de nieuwe maatregelen uit, die beginnen met een al eerder benoemde opening en sluitingstijd van vijf tot en met tien uur. Naast dit gelden deze tijden voor de locaties die nu hun deuren weer open doen, zoals de musea, theater, bioscopen, cafés, restaurants, pretparken en vele meer. Overal geldt een verplichte 1.5 meter regel,het gebruik maken van vaste zitplaats met verplichte mondkapjes gedurende het lopen van tafel naar toilet binnen Horeca instellingen. Gedurende het gehele bezoek op instroom locaties zoals musea is het dragen van een mondkapje volledig verplicht, en een minimum van één bezoeker per 5 m². 

Vervolgens worden nog verdere bijzondere maatregelen benoemd die specifiek invloed hebben op de kunst en cultuur sector. Binnen de horeca, kunst en cultuur is vanaf 26 januari een coronatoegangsbewijs verplicht bij bezoekers vanaf dertien jaar. Bij de sport en fysieke beoefening van Kunst en cultuur geldt dit voor boven de achttien jaar. Naast dit is er een limiet van één derde van de normale capaciteit binnen grote theaters en concertzalen ‘ en nooit meer dan 1250 bezoekers per zaal.’

Aansluitend worden andere maatregelen binnen het onderwijs en andere sectoren besproken, voordat de persconferentie verschuift naar het vragenuur, waar de aandacht wordt gericht op de vraag van het AD Blad betreffend waarom nu beide een coronatoegansbewijs verplicht is zowel als de 1.5 meter maatregel binnen deze sectoren , aangezien het in voorafgaande lockdowns verschillend was per locatie. ‘Wat we schetsen is dat in de huidige setting, met nu al heel veel besmettingen die nog verder zullen stijgen, de kans dat je in het dagelijks contact iemand tegenkomt die het virus bij zich draag gewoon heel erg hoog is’ aldus Kuijpers op de vraag van AD.

Al in al lijken deze versoepelingen in de maatregelen belovend voor de sector, maar ondanks de positieve aard van de persconferentie, gaat het afwachten zijn om de werkelijke invloed hiervan op de sector te kunnen meten. ’Voor nu zijn wij blij dat wij vandaag op dit punt staan, waarbij ik u vooral hier de waardering wil uitspreken voor de sectoren die het langst hebben moeten wachten -, Nederland heeft jullie gemist.’ Aldus Mark Rutte aan het einde van de persconferentie zelf, wat een mooie afsluiting geeft aan en lang nodige discussie.

Over de auteur

Isabella Humphreys

Mijn naam is Isabella Humphreys, ik ben 20 jaar en eerstejaars student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.