Groene Stad Challenge benoemt Rijswijk tot groenste stad

Groene Stad Challenge benoemt Rijswijk tot groenste stad

Groen straataanzicht

Van ruim honderd gemeentes in zes provincies is een jaar lang door het team achter de Groene Stad Challenge grootschalig onderzoek gedaan naar de mate van vergroening binnen deze gemeentes en provincies. Daarin zijn Rijswijk, Delft en Soest als groenste steden van 2021 naar voren gekomen.

Rijswijk heeft zich boven Delft en Soest kunnen plaatsten als winnaar van de Groene Stad Challenge. Ondanks de deelname van wel 434 plaatsen, is slechts 30% van de stedelijke omgeving in kaart gebracht. Anton de Jong, directeur Husqvarna Nederland BV, noemt het echter ‘een wereldprimeur’. Volgens hem is Nederland het eerste land dat op deze schaal de vergroeningsmogelijkheden in kaart heeft gebracht.

NL greenlabel heeft samen met de Husqvarna Urban Green Space Index en Sweco in een periode van een jaar de vergroeningsmogelijkheden onderzocht van ruim 5,6 miljoen inwoners. ‘Wij leveren een bijdrage aan gezonde en klimaatbestendige steden en dorpen in Nederland’, aldus Joeri Meliefste, hoofdanalist en adviseur stedelijk groen en klimaatadaptatie bij Sweco.

Naast de stedelijke winnaars werden er ook prijzen uitgereikt aan de groenste dorpen. Daar eindigde Bloemendaal bovenaan, gevolgd door Huis ter Heide en Zoelen.

Groene Stad Challenge is nu alweer begonnen met het inzamelen van inschrijvingen voor 2022 en hoopt dit jaar op de participatie van de grotere steden, onder andere van Amsterdam.

Over de auteur

Mylène Vermeij

Student journalistiek aan de Hogeschool Utrecht

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.