Wat is Yennayer?

Wat is Yennayer?

Oud en nieuw op 31 december vieren, is voor de meeste mensen in Nederland vanzelfsprekend. Voor Marokkaanse Nederlanders is dat anders. Zij vieren het twee weken later. Yennayer (letterlijk: eerste maand) is het Berbers Nieuwjaar. Berbers is een bevolkingsgroep van Marokko. Mensen vieren het meestal op de dertiende van de maand januari. Want dat is het begin van het jaar Yennayer 2972 volgens de Berberkalender.

Yennayer is het begin van het agrarische jaar dat sinds de oudheid door de Berbers in Noord-Afrika wordt gevierd.

Traditionele kleding, eten, muziek en dans ontbreken niet bij het vieren van het nieuwjaar. Het feest wordt gevierd in grote feestzalen in de buurt waar veel buurtbewoners bij elkaar komen. Zowel de vrouwen als de mannen willen op deze dag er heel mooi uitzien. De mannen dragen altijd een ‘djellaba’ en de vrouwen traditionele jurken met een sjaal. De vrouwen nemen de taak op zich om voor het eten te zorgen. Couscous en tajine zijn er altijd.

Ik spreek Abdelfettah Elbaroudi. Hij komt uit Aïn Cheggag. Aïn Cheggag is een stad in de provincie Sefrou, Fès-Meknès in Marokko. Daar wonnen veel Berbers. Ee wordt elk jaar het Yennayer nieuwjaar gevierd.

‘Ik ben zelf geen Berber, maar omdat ik uit een stad kom waar vooral Berbers wonen, vier ik het Yennayer nieuwjaar elke jaar. Sinds ik in Nederland woon, vanaf 2017, is het anders geworden. Hier leeft het veel minder. In Marokko wordt het nieuwjaar overal en in alle buurten gevierd. In Nederland zijn er nog nauwelijks Marokkanen die het vieren. Ik denk dat het te maken heeft met dat mensen hier minder waarde hechten aan de Marokkaanse tradities. Dat komt omdat er veel mensen hun hele leven hier wonen en daarom niet mee krijgen hoe het in Marokko is.’ Abdelfettah vindt het heel jammer dat het oud en nieuw hier in Nederland niet veel wordt gevierd, En de huidige coronamaatregelen helpen ook niet mee.

‘In Marokko wordt op deze dag ook ‘El Hadjoeza’ gevierd, wat te vergelijken is met Sinterklaas.

Hadjoeza is een wijze vrouw die weet of kinderen stout of braaf zijn geweest. Op de ochtend van het nieuwjaar liggen er door haar cadeautjes uitgedeeld aan de kinderen. Er worden oliebollen gebakken en er wordt ‘sijacha’ (tarwepap met noten, rozijnen, kokos en gebroken kapucijners) gemaakt. Al hoewel ik volwassen ben, mis ik het wel een beetje.’

Over de auteur

Subhi Almatroud

Ik vind het moeilijk om uit te leggen wie ik ben. Want ik ben een hele- boel tegelijk. Ik ben een vrije geest. Ik ben liefdevol. Ik ben een harde werker. Ik ben een ontdekker. Ik ben een muziekliefhebber. Ik ben sociaal. Maar stiekem ook heel graag alleen. Ik ben brutaal én verlegen. Ik ben een buitenmens. Maar trek me ook graag terug om rustig een boek te lezen. Ik ben een heleboel. Maar bovenal, ben ik journalist.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.