Onbegrip over het instandhouding mondkapjesplicht in ov

Onbegrip over het instandhouding mondkapjesplicht in ov

Vanaf 25 februari vervalt overal de mondkapjesplicht behalve in het openbaar vervoer en op de luchthavens. Dat heeft zorgminster Ernst Kuipers bekend gemaakt tijdens de persconferentie van dinsdagavond JL. Het kabinet wil hiermee kwetsbare mensen de mogelijkheid bieden om veilig te reizen.

Branchevereniging OV.NL is het er niet mee eens dat de mondkapjesplicht overal gaat vervallen behalve in het openbaar vervoer en op luchthavens. ‘Als straks op alle plekken de mondkapjesplicht komt te vervallen, behalve in het ov, dan is dit niet meer te volgen voor reizigers. Daarnaast komt er een enorme druk te liggen op de handhaving van de mondkapjesplicht in het ov. Simpelweg omdat dit voor medewerkers van de ov-bedrijven niet meer uit te leggen is aan reizigers.’ Meldt OV-NL op hun website.

Meer incidenten

NS-service medewerker op het Amstelstation, Milou Heintjes, vertelt dat ze verwacht dat de mondkapjesplicht zal leiden tot meer incidenten. ‘Ik merk dat het voor veel mensen moeilijk is om te volgen wanneer je nou wel of geen mondkapje op moet doen. Ook voor ons wordt het lastig om te handhaven en de reizigers daarop aan te spreken. Je ziet de laatste tijd dat mensen minder bereid zijn om zich aan de maatregelen te houden. Mijn collega’s conducteurs en ik, hebben vaak te maken gehad met mensen die weigeren mondkapjes te dragen.’

Over het besluit van het kabinet zegt Milou: ‘Als het moet, dan moet het. We hopen wel dat na een paar weken ook in het openbaar vervoer de mondkapjesplicht gaat vervallen. We zien in de afgelopen maanden dat mensen meer bereid zijn dichterbij elkaar te zitten als ze een mondkapje op hebben.’

 

Voor medewerkster bij de winkel RITUALS in het Amstelstation, Samira, is het nog niet duidelijk wanneer mensen wel of niet een mondkapje in de winkel moeten dragen. ‘Het wordt voor mij lastiger om mensen die geen mondkapje dragen daarop aan te spreken. Ik heb de afgelopen maanden vaak te maken gehad met mensen die zich niet aan de maatregelen houden. En nu verwacht ik dat het nog lastiger wordt omdat mensen in alle winkels buiten het station geen mondkapjes hoeven te dragen, maar wel wanneer de winkel in het station zit. Daarom ga ik dat niet meer handhaven.’

Treinreizigers

Ook reizigers zijn niet blij met het beleid. ‘Ik vind het nergens opslaan dat ik overal geen mondkapje hoef te dragen, behalve in het openbaar vervoer’ aldus Ricardo Alexander, treinreiziger. ‘Als het moet dan doe ik het. Maar van mij had het niet gehoeven.’ Ricardo vindt dat er meer uitleg van het kabinet moet komen over waarom het nu overal niet meer nodig is maar wel nog in het openbaar vervoer.

OV-NL vraagt het kabinet om dit genomen besluit per direct te heroverwegen. Omdat het openbaar vervoer net zo goed onderdeel is van de maatschappij als andere sectoren. Daar komt de mondkapjesplicht wel te vervallen.

Over de auteur

Subhi Almatroud

Ik vind het moeilijk om uit te leggen wie ik ben. Want ik ben een hele- boel tegelijk. Ik ben een vrije geest. Ik ben liefdevol. Ik ben een harde werker. Ik ben een ontdekker. Ik ben een muziekliefhebber. Ik ben sociaal. Maar stiekem ook heel graag alleen. Ik ben brutaal én verlegen. Ik ben een buitenmens. Maar trek me ook graag terug om rustig een boek te lezen. Ik ben een heleboel. Maar bovenal, ben ik journalist.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.