Groot onderhoud en aanleg warmtenet Middenmeer-Noord nu echt begonnen

Groot onderhoud en aanleg warmtenet Middenmeer-Noord nu echt begonnen

Na heel wat jaren gesteggel tussen bewoners, ondernemers en de gemeente is het grootschalige onderhoud aan de wijk Middenmeer-Noord in Oost nu echt van start gegaan. De komende vijf jaar worden stapsgewijs alle leidingen in de grond vervangen en komt er bovendien aansluiting op het warmtenet, waardoor het gasverbruik in de stad verder kan worden teruggedrongen. 

Dat de wijk aangesloten zou worden op het warmtenet, was van te voren nog geen vanzelfsprekendheid. Om dit te bewerkstelligen is door bewoners uit de wijk de coöperatie MeerEnergie opgericht. Siward Zomer is één van initiatiefnemers van de coöperatie. ‘We zijn een heel poos geleden als een klein groepje bewoners begonnen met kijken hoe we de wijk kunnen verduurzamen, nog voor het hele “van het gas af” verhaal. We wilden een warmtenetje aanleggen dat was verbonden met de schaatsbaan, maar dat bleek erg lastig. Toen kwamen we op het idee om dat warmtenet aan te sluiten op de datacenters van het Science Park, die veel restwarmte produceren.’ Met dit idee kwam het plan om een collectief warmtenet aan te leggen in de wijk op gang. De toenmalige projectleider van de gemeente heeft vervolgens besloten dit te in te weven met het bestaande plan. Hierdoor liep het project een jaar vertraging op. 

Desondanks is de wijk erg enthousiast over het plan; ‘We hebben nu zo’n achthonderd leden, en verder is iedereen vrij om ervoor te kiezen als je dat warmtenet niet wil.’ MeerEnergie meldt op hun site dat er 5.000 woningen voorzien kunnen worden van warm water door alleen de hitte van de datacenters. Voor de daadwerkelijke verwarming van de woningen is echter alsnog een warmtepomp nodig die de temperatuur van de lucht verhoogt.

Het is voor het eerst in de geschiedenis van Amsterdam dat een dergelijk project zo grootschalig en met zoveel verschillende disciplines wordt aangepakt. Doordat alle bestaande leidingen tegelijk worden vervangen hoeft de straat maar één keer open. Nadat de leidingen liggen worden de straten opnieuw ingericht. Hiernaast wordt de Ringvaartdijk versterkt en worden de parken vernieuwd. De grootschaligheid van het project betekent ook dat er de komende vijf jaar veel overlast zal zijn voor bewoners in de wijk. Volgens huidig projectmanager Peter van der Vliet betekent dit echter niet dat bewoners al die jaren werkzaamheden zullen hebben voor hun deur. ‘In de totale buurt verwachten we dat we vijf jaar aan het werk zijn, maar dat zal verdeeld zijn in verschillende fases en niet overal tegelijk. Maar het zal wel voor hinder zorgen. Van een dijkversterking tot het aanleggen van het warmtenet, er is veel afstemming vereist tussen alle partijen.’ Nu toch alles wordt vervangen in de grond zou je misschien kunnen denken dat er ook glasvezel bij komt, maar dit gaat niet gebeuren volgens van der Vliet. ‘Er zijn geen partijen opgestaan die hebben gezegd: wij willen nu ook meteen glasvezel. Dit hebben we dus ook niet meegenomen in de voorbereidingen.’

Sinds een aantal dagen is het begin van het grootschalige onderhoud aan de wijk goed te zien. Op de linnaeuskade is namelijk ruimte vrijgemaakt voor een tijdelijk fietspad, zodat fietsers ongehinderd hun route op dit belangrijke traject kunnen vervolgen. Uiteindelijk wordt de linnaeuskade ook nog volledig opnieuw ingericht tot een fietsstraat waar auto’s te gast zijn.

Over de auteur

Joost Verra

Journalist. Nieuwsgierig, kritisch en feitjesverslinder.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd.