Het nachtleven gaat in protest

Het nachtleven gaat in protest

Foto: Unsplash

Afgelopen zaterdag kwam het nachtleven in opstand tegen de coronamaatregelen. Met het protest ‘De Nacht Staat Op’ gooiden clubs hun deuren open en lieten het feesten doorgaan tot diep in de nacht. Met deze protestactie hopen de clubeigenaren op afschaffing van de huidige coronamaatregelen. Ook zijn verschillende clubs in Amsterdam-Oost opengegaan. 

Verschillende grote steden in Nederland deden afgelopen zaterdag mee aan de protestactie ‘De Nacht Staat Op’, en maar liefst vijfentwintig clubs in Amsterdam openden hun deuren. Femke Halsema, burgemeester van Amsterdam, heeft vooraf een waarschuwing gegeven aan de nachtclubs. Omdat de opening van de clubs de coronamaatregelen schendt, kunnen zij hiervoor een boete of sluiting verwachten. Ondanks de waarschuwing van de burgemeester besloten de meeste clubs toch aan het protest mee te doen. De Instagram pagina van ‘De Nacht Staat Op’ heeft in twee weken maar liefst 375,000 volgers weten te behalen, waar Joost Gimbel namens alle nachtclubs een oproep doet voor liefde, vrijheid en gelijkheid voor iedereen: “Niet denken, maar dansen.”  

“De clubs hebben vooraf een brief ontvangen. Dat kun je zien als een waarschuwing en tijdens de nacht zijn handhavers langs geweest om te constateren of de clubs daadwerkelijk open waren.’ vertelt Marloe Boon, woordvoerder van gemeente Amsterdam. In de brief vraagt Femke Halsema aan de Amsterdamse clubcultuur dringend zich te voegen aan de coronaregels die voortkomen uit de Wet Publieke Gezondheid (Wpg). Wie de regels overteedt, zou een dwangsom riskeren van 4500 euro, en bij een herhaling kans op sluiting. Wel toont de burgemeester begrip voor de situatie: “Ik begrijp uw frustratie, teleurstelling en noodzaak voor perspectief. De nacht is een wezenlijk onderdeel van onze stad. Waar andere sectoren met kleine stapjes open kunnen, staat u al twee jaar achteraan in de rij bij de versoepelingen. Het Amsterdamse college heeft dan ook aandacht gevraagd bij het kabinet voor het belang van de clubcultuur.” 

Ook verschillende clubs in Amsterdam-Oost zijn afgelopen zaterdag opengegaan waaronder Doka in het Volkshotel. “Het verliep eigenlijk allemaal heel soepel.” vertelt de receptioniste van het hotel. Ondanks de drukte die heerste in de stad is de protestactie alsnog vreedzaam verlopen. De verschillende nachtclubs spoorden de mensen aan om vóór 23:00 binnen te zijn, want daarna zouden mensen alleen nog uít de club kunnen en niet meer erín. Alle clubs waren uiteindelijk uitverkocht, waaronder de nachtclub Panama. Eventmanager Johan Doe vertelt over het verloop van de avond. “Het was een ontzettend mooie nacht, en vooral merkte je dat de mensen behoefte hieraan hebben gehad,” vertelt Johan, “We hopen snel weer helemaal open te kunnen.”  

En open gaan, gaat waarschijnlijk wel lukken. Uit de persconferentie van afgelopen dinsdag blijkt dat het nachtleven vanaf 25 februari weer volledig open mag gaan. “Jongeren moeten hun vleugels kunnen uitslaan, elkaar kunnen ontmoeten.” zegt Minister Kuipers in de persconferentie van dinsdag 15 februari. De sluitingstijden worden dan ook weer normaal en uitgaan tot diep in de nacht kan gewoon weer. Ook hoef je geen afstand meer van elkaar te houden.  

Over de auteur

Vivian Luik

Student Journalistiek aan de Hogeschool Utrecht 21 jaar Amsterdam

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *